Frida Granath är nominerad till att bli nytt utbildningsråd och ta över efter Stefan Carlsson (V). Omröstning sker på onsdagskvällens kommunfullmäktige. Om det nu blir någon omröstning.

– Ja, det beror på hur partierna som är i opposition tänker, säger Frida.

Den politiska ledningen med S+C+KD har inte egen majoritet, så rent teoretiskt kan det bli en omröstning. Men eftersom oppositionspartierna, V+L+M+SD. själva ska presentera tre oppositionsråd, så lär de inte gå emot de lagda förslagen. Dessutom räcker det om MP håller med S+C+KD för att den politiska ledningens förslag ska gå igenom.

Artikelbild

| Frida Granath (S) är föreslagen som nytt utbildningsråd av den politiska ledningen (S+C+KD).

Som så mycket här i livet handlar Frida Granaths resa in i politiken om tillfälligheter.

– Jag har aldrig sökt mig till politiken. Däremot har jag fått frågor om att ta olika roller. Jag har jobbat fackligt för Kommunal och haft hand om ungdomsfrågorna. Inför förra valet blev jag tillfrågad om jag kunde tänka mig att engagera mig politiskt, berättar Frida.

Nu har hon suttit fyra år i kommunfullmäktige och två år i kommunstyrelsen.

– När jag jobbade fackligt kände jag att jag kom till en viss gräns. Resten påverkas av politiken. Jag drivs av att kunna påverka, så det fanns ingen tvekan om att satsa på politiken när frågan kom.

Har det politiska arbetet varit som du förväntat dig?

– Nej, det är mycket mer komplext. När jag jobbade fackligt tänkte jag mer och arbetade för en liten grupp. Nu gäller det att jobba för en betydligt större grupp människor och det kräver ett annat "tänk". Saker och ting tar tid i en kommun.

Hon studerar till socionom och kommer att satsa helhjärtat på politiken.

– Jag kommer att ta ett studieuppehåll. Det är mycket att sätta sig in. Jag vill ut i verksamheterna och träffa mycket personal på alla nivåer och ta in så mycket idéer och tankar det bara går.

De senaste åren har det blåst snålt kring sektor utbildning. Det har varit dåliga resultat och en turbulent tid på en del skolor. Nuvarande utbildningsrådet Stefan Carlsson har fått klä skott för föräldrars missnöje och det har även förekommit hård ordväxling från oppositionspartier. Det är också den enskilt största sektorn med en omsättning på över en halv miljard kronor kommande året.

– Jag är ödmjuk inför uppgiften. Jag har själv mycket att lära och jag ser det som en utmaning. Den omorganisation som gjorts och det sätt vi arbetar på nu känns helt rätt. Självklart är det jätteviktigt med en bra skola, där vi kan tillgodose elevernas behov och att de gör bra resultat. Lärandet ska vara roligt och jämlikt för alla, poängterar Frida Granath