På Finspångs Konstförenings galleri på Bruksgatan 5 hänger fram till den 20 oktober konstverk av bildkonstnären Elisabet Linna Persson från Luleå. Konstnären som arbetar med måleri, glas, emalj och grafik var själv med på premiären - vernissagen - som hölls på lördagen under den gångna helgen. Elisabet Linna Persson är en etablerad konstnär som är representerad på många platser i och utanför Sverige.

– Jag hade aldrig tidigare varit i Finspång och jag måste säga att ni har mycket vackra trakter här nere, sa Elisabet Linna Persson då Folkbladet nådde henne i hennes kombinerade bostad och ateljé i Luleå på måndagen. Där hade hon precis avslutat sitt förmiddagskaffe och hade "10 minuter över" innan hon skulle gå ner i ateljén och arbeta igen.

Hon berättade att hon blev kontaktad av Christina Hasselrot i Finspångs Konstförening redan för ett par år sedan. Christina Hasselrot hade fått upp ögonen för Elisabet Linna Perssons konst vid ett besök på ett galleri i Västerås där hon nästan alltid är representerad.

Artikelbild

– Ibland blir det så att jag så att säga hänger med konsten ut i världen. Och så blev det den här gången och därför hamnade jag i Finspång, sa Elisabet Linna Persson för Folkbladet.

Hon berättade att hennes skapande tar sin utgångspunkt i humor och glädje med några droppar allvar och ofta några stänk av vemod.

– Egentligen handlar allt i min konst och i mitt liv om att må bra och om att sprida omtanke och kärlek i vardagliga situationer, sa Elisabet Linna Persson.

Hon gör sina tavlor i små serier och färglägger varje tavla individuellt.

Artikelbild

| I beslutsför ställning. Konstverk av Elisabeth Linna Persson.

– Det här är verkligt hantverk, mina händer har arbetat med varje verk jag säljer. Det är så jag vill ha det; varje tavla ska vara unik, berättade Linna Persson. Titelgivningen av varje verk är en viktig del av det unika.

– Jag lägger ner mycket tankemöda på att hitta fram till precis rätt titel. När jag lyckats med det; då är tavlan färdig!

Artikelbild

| Elisabeth Linna Persson.

Christina Hasselrot är styrelseledamot i Finspångs Konstförening. Tillsammans med Katrin Lindström är Hasselrot - som det heter - kommissarie för utställningen med Elisabet Linna Perssons tavlor.

– Jag blev så förtjust när jag fick syn på hennes tavlor på ett galleri i Västerås. Jag köpte en tavla som heter "Stilfull stretch" och jag tittar på den hemma varje dag och det slår aldrig fel; jag blir på gott humör av den, berättade Christina Hasselrot för Folkbladet.

Artikelbild

| Elisabeth Rehn är ordförande i Konstföreningen.

Föreningens styrelse och några andra frivilliga turas om att vara på galleriet när det är öppet på tidig kvällstid tisdag till torsdag och lunchtid onsdag till söndag.

En arbetsgrupp i föreningen samlades runt temat "Kvinnliga konstnärer" när de började boka utställningar för 2018.

Artikelbild

| Christina Hasselrot är kommissarie för utställningen.

– Jag blev så glad att hon ville komma till Finspång med sina tavlor och med sig själv, berättade Christina Hasselrot.