– Jag har diskuterat med alla partier utom Sverigedemokraterna. Men jag hade redan innan ett tydligt mandat från mina partivänner att jag skulle prata med Centerpartiet ganska mycket. Även KD tror vi kommer att fungera bra i det hela, säger kommunstyrelsens ordförande Ulrika Jeansson (S) på torsdagseftermiddagens presskonferens i kommunhuset.

Under åtta år och två mandatperioder har S regerat tillsammans med Vänsterpartiet och Miljöpartiet. Nu byts V och MP ut mot C och KD i ett minoritetsstyre i kommunfullmäktige där den nya trion når 22 mandat av 45 möjliga.

– Det hade varit önskvärt att ha majoritet och vi har frågat Miljöpartiet om de vill vara med. Men de känner att de har gjort ett dåligt val och har tackat nej. Däremot kommer MP säkert att vara med i en diskussion kring en gemensam budget, förklarar Ulrika Jeansson.

Artikelbild

| Marie Johansson (KD), Ulrika Jeansson (S) och Hugo Andersson (C) kommer att styra kommunen politiskt den kommande mandatperioden.

Hur blir det i olika styrelser, nämnder och i kommunstyrelsen?

– Där kommer vi att få majoritet eftersom Miljöpartiet inte kommer vilja arbeta i valkoalition med något parti. MP har deklarerat att de inte kommer att stödja någon valteknisk samverkan med oppositionen.

Någon gemensam politisk plattform kan den nya ”regeringen” ännu inte presentera.

– Tittar vi bakåt fyra år är det väldigt få frågor vi varit oense om mellan de här tre partierna. Därför är jag säker på att vi har stora förutsättningar att komma överens och göra det bästa för Finspång, säger Hugo Andersson (C) och fortsätter:

Artikelbild

| Hugo Andersson ser inga faror i att den nya politiska ledningen sitter i minoritet i kommunfullmäktige.

– Jag har sagt det förut och jag säger det gärna igen. Jag tycker alltid det är bättre att ha samarbete än konfrontation.

Ulrika Jeansson är inne på samma linje.

Artikelbild

| Marie Johansson (KD) ansåg innan valet att KD inte hörts och märkts så mycket under mandatperioden som gått. Den kommande mandatperioden lär det bli skillnad.

– Att få till breda lösningar som håller över tid är alltid det bästa. Nu har vi i S haft ett bra samarbete med V och MP i åtta år, men det kan också vara utvecklande att diskutera med andra partier och höra nya röster. Det kan bli en riktig nytändning, säger hon.

En styrande politisk kraft med S, KD och C i förarsätet är något helt nytt för Finspång.

Artikelbild

| Ulrika Jeansson (S) avslutar ett åttaårigt samarbete med V och MP och startar ett nytt med KD och C.

– Vi sitter här för att vi vill Finspångs bästa. Det var det vi gick till val på. Nu ska vi se till att få det gjort också, säger Marie Johansson (KD).

Är ni inte rädda för att oppositionspartierna kan rösta ned era förslag i enskilda frågor i KF?

– Vilka frågor skulle det vara? Det ser jag som oerhört långsökt, anser Hugo Andersson.

Hur ser den närmaste tiden ut i ert samarbete?

– Nästa vecka sätter vi oss ned och diskuterar politik, former för samarbetet och hur vi tänker att den politiska organisationen ska se ut, säger Ulrika Jeansson.