16-åriga Greta Thunberg är en svensk aktivist i klimatfrågan. Den 20 augusti 2018 inledde hon en sittstrejk utanför riksdagshuset i Stockholm och höll på varje skoldag fram till riksdagsvalet 9 september. Sedan dess har hon strejkat på fredagar med avsikt att inte sluta förrän svensk politik är i linje med Parisavtalet.

– Vi är en grupp män i pensionsåldern som träffas varje torsdagskväll och diskuterar olika ämnen. Vi kallar oss "gubbar grubblar". Gruppen startade 1992 och har haft uppehåll en längre tid, men nu har vi kört några år och brukar vara cirka tio gubbar varje gång, säger Göran Hellström.

Under hösten 2018 fram tills nu har "gubbar grubblar" läst och diskuterat klimat och miljö med utgångspunkt från boken "Konsten att göra skillnad" av Stefan Einhorn.

Artikelbild

| Göran Hellström, till vänster, med Per Blomgren och Bengt-Arne Palmqvist från "gubbar grubblar".

– Resultatet av det blev att vi bestämde oss för att göra en tågresa till Stockholm och stötta Greta Thunberg. Vi vill signalera vårt vuxna stöd till vårt och politikernas ansvar i klimatfrågorna, förklarar Göran.

Resan blev av i fredags och den var lyckad.

– Ja, verkligen. Totalt var vi tolv personer, alla var inte från "gubbar grubblar". Det var också med några supportar till oss. Alla kan inte göra allt, men alla kan ändå göra något för att bidra till ett bättre klimat, berättar Göran.

Med egentillverkade skyltar med budskap som: "Gubbarna strejkar för klimatet" och "Vilken värld vill vi lämna över till våra barnbarn" ställde de sig framför riksdagshuset på Mynttorget tillsammans med Greta Thunberg.

Artikelbild

| "Gubbarna" som var på plats i Stockholm.

– Det blev en liten sensation att det kom en grupp med äldre män och demonstrerade i klimatfrågan. Det brukar i regel vara yngre personer och kvinnor annars. Men den här frågan är förstås viktig för alla, konstaterar Göran.

Gör du något klimatsmart själv?

– Vi har diskuterat just det i gruppen och vi faller alla igenom på ett eller annat sätt. Nu är jag pensionär, men när jag arbetade var jag bra på att använda cykeln till och från jobbet istället för bilen. Jag cyklade i alla väder, oavsett om det var 15 minusgrader eller regn och rusk. Det gäller att inte vara lat, utan att se vad man kan göra i det lilla, säger Göran.

Veckan innan Finspångsbesöket deltog cirka 1,4 miljoner skolelever världen över i klimatmanifestationen ”Global strike for future” på initiativ av Greta Thunberg.

– Vi valde att avvakta en vecka. Nu var det inte lika mycket ståhej och det var också kul att få träffa Greta, berättar Göran Hellström.