– Det här känns spännande. Vi ska jobba för Finspångs bästa, sade Mats Rosander, ordförande i den nya ekonomiska föreningen, när han under onsdagens välbesökta frukostmöte, arrangerat av Företagarna, presenterade den gemensamma satsningen som kommunen och det lokala näringslivet nu gör.

På plats fanns bland andra kommunstyrelsens ordförande Ulrika Jeansson (S), som inledde med att ge en bakgrund till att projektet Tillväxt Finspång, dragit igång på allvar. Planerna började redan för några år sedan med målet att Finspångs kommun ska ha 30 000 invånare år 2035.

– Och vi har växt mycket de sista åren, men för att nå målet måste vi bli 8 000 invånare till. Det ställer också krav. Det kommer att behövas fler förskolor, fler grundskolor och något gymnasium ytterligare och det måste finnas sysselsättningar. Vi måste också fokusera på detaljplanerna som vi jobbat hårt med, men inte i den hastighet som vi velat. För tyvärr finns mycket förorenad mark här, sade hon.

Artikelbild

| Mikael Sääf från Företagarna kunde konstarera att det fanns ett stort intresse för den nya organisationen som ska få fart på Finspång.

Hon pekade också på att en hel del pengar, som skulle kunna användas för tillväxt i kommunen, går till andra kommuner i form av dyra omplaceringar på boenden som inte kommunen kan lösa på egen hand.

– Det är många miljoner som försvinner ut. Här måste vi försöka hitta bra lösningar, tillade hon.

Mats Rosander, som till vardags är kommunikationsdirektör på Siemens, tog sedan vid för att berätta om hur arbetet med den gemensamma organisationen rent praktiskt ska leda fram till en ökad tillväxt.

En del i det är således den nybildade ekonomiska föreningen, med uppdraget att driva på och ge direktiv till det aktiebolag som sedan ska etableras. Styrelsen består både av politiker och företrädare från näringslivet i kommunen.

– Vi måste framför allt lyfta fram platsvarumärket Finspång, visa våra styrkor, stärka och stimulera befintliga företag, få jobbpendlarna att flytta hit och även locka ny verksamheter att etablera sig här. I allt detta ligger också arbete med att göra Finspång attraktivt i övrigt, annars är det svårt att få hit företag, konstaterade han.

I planen för det fortsatta arbetet ingår nu bland annat bildandet av ett aktiebolag och att tillsätta en verksamhetsledare/vd för bolaget.

– Vi behöver också medlemmar i föreningen. Minst hundra, så jag hoppas ni är intresserade, sade Mats Rosander till deltagarna på frukostmötet och fick positiva reaktioner.

inger.ramstedt@ostmedia.se