Bokslut I onsdags eftermiddag/kväll samlades Finspångs förtroendevalda till fullmäktigemöte. Det var dags att göra bokslut över året 2016. Jag var där.

Det var nog ett par år sedan jag besökte fullmäktige i Finspång. Mycket annat har kommit emellan. Det mesta var sig likt. Möblerna var nya. Men uppropet var lika manuellt, segt och utdraget som vanligt. Fullmäktiges ordförande Berit Martinsson antydde att det var nyheter på gång i närtid som skulle förvandla det inledande uppropet till något smidigt, modernt och kvickt. Det är en önskvärd reform. Inte för att uppropsmetoder i fullmäktige är avgörande för politiken. Men man blir som man umgås; ritualer skickar signaler till ledamöterna om deras betydelse och tidslutning. Upprop á la Ruskaby skola sänder tydliga signaler bakåt i tiden. Därför är det bra att Berit Martinsson vill förnya ritualerna.

Socialdemokraterna är största parti med drygt 43 procent av rösterna. S har styrt kommunen på egen hand större delen av tiden sedan rösträtten. Under ett par år under mandatperioden 2006-2010 fick S lämna styret sedan Vänsterpartiet med Elisabet Rehn lackade ur på (S)torebrorsfasonerna och gick ihop med de borgerliga partierna. Det var en nyttig läxa för Socialdemokraterna. Numera styr S tillsammans med V och MP. Styret tycks vara harmoniskt. Kommunstyrelsens ordförande är Anders Härnbro.

När Härnbro gick upp i talarstolen för att inleda diskussionen om året som gått så berättade han att Kommunstyrelsen planerade för någon form av ”festligheter” för medarbetarna i kommunen.

Anledningen till det kommande firandet är att 2016 var ett strålande år för Finspångs kommun. 60 miljoner kronor plus i kassan är ett resultat som är 40 miljoner kronor bättre än vad politikerna trodde när de gjorde budget för 2016. Enligt Härnbro går alla områden utom ”försörjningsstöd och gymnasiet med plus.”

Sådant händer inte så ofta. Så visst bör det firas. Helt rätt.

Bokslutsdebatten var intressant och genomfördes med den mindre kommunens detaljrika charm. Herman Vinterhjärta från Miljöpartiet berättade att det nu finns laddstolpar för elbilar på plats i kommungaraget. ”Ni väntar vi bara på bilarna” , sa Vinterhjärta med ett snett leende.

Inge Jacobsson är gruppledare för Moderaterna och därmed företrädare för det största oppositionspartiet. Jacobsson var generös i sina omdömen om majoriteten.

”Trenden har vänt på många områden”, sa Inge Jacobsson. Bättre chefer och även bra politiskt ledarskap har gjort att mycket just nu går åt rätt håll i kommunen. Han yrkade bifall till kommunstyrelsens förslag. Vilket också Hugo Andersson (C) gjorde. Han ansåg att det var bra att ”vi har några kronor över”, de kommer att behövas under åren 2018 och framåt, sa Hugo Andersson.

Torgny Maurer från SD såg till att hetta upp tillställningen mot slutet. I en interpellation tog han upp Skolinspektionens kritik mot problemen på Viggestorpsskolan. Kommunen riskerar att få betala böter. Enligt Maurer tycks det vara viktigare med ”vänsterflum och genuspedagogik” än ordning och reda. Stefan Carlsson (V) är politiskt ansvarig för skolorna. Carlsson såg fortsatt vissa problem på skolan men invände skarpt mot vad han ansåg vara ”sverigedemokratiska floskler” från Maurers sida.

Debatten visade övertydligt hur olämpligt/omöjligt det är att diskutera enskilda problem på en skola på en offentlig arena som ett fullmäktigemöte. Det blir inte så mycket mer än olika varianter av ”floskler” kvar eftersom det som saken gäller - enskilda elever, föräldrar, lärare och rektorer – naturligtvis inte kan diskuteras på ett allmänt möte.

Så där är det med Finspång. Det går inte att vara i bygden mer än några timmar utan att drabbas av en eller flera insikter. Tack för det. Vi syns snart igen.