Rejmyre med omnejd Inge Jacobsson bodde på olika platser när han var liten. Fadern var anställd på Domänverket och fick flytta en hel del i jobbet. Inge föddes i Skinnskatteberg, skolmognadsprovet gjorde han i Hjortkvarn och när han var i åttaårsåldern kom familjen till Rejmyre där pappan fått ett fast jobb. 60 år senare bor Inge Jacobsson kvar i Rejmyre.

Vi träffas i kommunhuset i Finspång där Inge Jacobsson som gruppledare för Moderaterna - det största oppositionspartiet - huserar i det tidigare kommunalrådet Stig Anderssons rum. Han har varit med i Finspångspolitiken sedan början på 1990-talet.

– Zent Fasth i Rejmyre var drivande i "Finspongspartiet" som bildats i protest mot att kommunen tänkte bygga ett Folkets Hus/Föreningshus i Lotorp för 25 miljoner kronor. Zent tjatade på mig att gå med i partiet och så blev det. De flesta i partiet var om jag minns rätt avhoppare från Centern. Men det var en brokig samling, berättade Inge.

Finspongspartiet fick tre platser i fullmäktige. Genom en valteknisk samverkan med Miljöpartiets enda ledamot skaffade sig partiet en plats i Kommunstyrelsen. Och där har Inge Jacobsson suttit kvar sedan dess.

Det var dramatiska tider i Finspång under de här åren i början av 1990-talet. Finspångs kommun var riktigt illa ute. Bankerna sa nej till ökad belåning och det var tveksamt om det fanns pengar till lönerna.

– Det las ett stort varsel på cirka 240 anställda i kommunen. Finspång var först ut av krisande kommuner och mängder av journalister hängde utanför kommunstyrelserummet där vi fattade de avgörande besluten, mindes Inge.

Per Zetterberg från Rejmyre uppvaktade Inge om att gå med i Moderaterna. Så blev det också. Under ett år var han "politisk vilde" i fullmäktige innan han inför nästa mandatperiod ställde upp på en moderat vallista i kommunvalet.

– Det gick över förväntan bra. Jag fick näst mest personröster efter Carl-Gustaf Mörner. Inte minst fick jag många röster i Rejmyre vilket var extra kul förstås, sa Inge.

Inge Jacobsson är en välkänd profil i Rejmyre och Finspång. Efter åren på Bergska gymnasiet och militärtjänstgöring - som höll på att övergå i en officersutbildning på Karlberg om inte Inge ändrat sig i sista stund - och lite annat smått och gott så köpte han kiosken i Rejmyre.

– Jag hade kiosken i femton år ungefär. På den här tiden var Rejmyre mer blomstrande med jobb, företag och handel än vad det är idag. Det var mycket folk som handlade på kiosken och de där åren har säkert bidragit till att många känner igen mig, sa Inge.

Sommaren 2008 hände det sensationella saker i Finspångs politik. S som haft makten sedan rösträtten sparkades ut när de fyra borgerliga partierna och Vänsterpartiet enades om att bilda en majoritet.

– I botten låg en strid om en ny politisk organisation som S motsatte sig. Sedan fanns det också inre stridigheter inom S som gjorde att de inte kunde enas. Denny Lawrot från Centerpartiet och Elisabet Rehn från Vänsterpartiet beslöt att lägga alla högervänsterfrågor åt sidan och koncentrera sig på att få ordning i ekonomin och att inrätta den nya organisationen. Vi åstadkom mycket under de där två åren, berättade Inge Jacobsson.

Han tror att det även var bra för S att få till en omstart.

– Nu har vi ett mycket bra politiskt klimat här i Finspång. Ulrika Jeansson (S) som är ny som kommunstyrelsens ordförande har ett öppet och rakt sätt, sa Inge. Som inte tänker lägga av. Vare sig med sitt halvtidsjobb som bussförare eller med politiken.

– Finns det någon yngre förmåga som vill ta över som gruppledare så inte mig emot. Men i fullmäktige vill jag gärna vara kvar, sa han tämligen bestämt.