– Den 8 oktober kommer PRO Östergötland att anordna en dag med plogging, det vill säga att gå cirka tre kilometer, samtidigt som du plockar upp pant i form av tomburkar och petflaskor.

– Då gör man en insats för att hålla sin egen hälsa i trim samtidigt som man gör en insats för miljön och får bort en del, för våra djur, livsfarliga tomburkar från naturen.

Du har själv haft en liknande aktivitet i Finspång under senare år, som heter "Tur & Retur"?

Artikelbild

| Här ser deltgarna i Åke Sjöbloms plogging-grupp ut att be en bön. Men de motionerar bara fingrarna i program med 25 aktiviteter.

– Ja, och den startade jag får två år sedan, efter att jag läst i tidningen om att kossan Majsan dog, efter att ha ätit plåtbitar från en kastad tomburk.

– När jag läste den artikeln i Aftonbladet år 2017 kände jag att så här får det inte vara, säger Åke Sjöblom.

– Då bestämde jag mig för att starta projektet "Tur & Retur", som går ut på att både motionera sig själv och samtidigt plocka alla tomburkar och petflaskor man ser under vägen. Det vill säga motionerande med miljötänk.

Och hur ser det ut idag?

Artikelbild

Projektet "Tur & Retur" har nu gått i mål efter två års verksamhet i Finspång.

– Jag startade ett tvåårsprojekt, som gick i mål den 18 juli i somras. Då hade 1 181 deltagare avverkat 4 350 kilometer och samlat in 3 463 tomburkar och petflaskor, vilket gav 3 341 kronor i pant.

– Det har handlat om att vi gått cirka tre kilometer varje dag och det känns verkligen som vi gjort en insats både för miljön och fått bort de för djuren livsfarliga burkarna och samtidigt hjälpt till att förbättra vår egen hälsa.

Artikelbild

| Plogging handlar om att man motionerar och samtidigt plockar upp pant som kastats i naturen.

Har du något förslag att öka intresset att samla pant?

– Ja, jag tror det vore bra om vi höjde panten till två kronor. Det skulle nog öka insamlandet en hel del av de här för djuren så farliga tomburkarna.

Vad händer nu framöver?

– Vi har börjat höstens aktiviteter här i Finspång och den 8 oktober är det alltså dags för PRO:s aktivitet över hela länet med plogging, motion med miljötänkt i form av upplockning av pantburkar. Något som jag förstås hoppas ska fortsätta mer än en dag.