– Vi måste hjälpas åt att samla in så mycket pengar det går till cancerforskningen. En person kan inte göra allt, men är vi många som hjälps åt kan det göra skillnad. Det är väldigt många som drabbas direkt eller indirekt, säger den 59-årige entreprenören när vi träffas på hans och hustrun Maries altan i direkt närhet av sjön Bönnern.

Per-Erik eller "Pelle", som alla kallar honom, kände sig inte helt okej förra sommaren. Magen och dess funktion fungerade inte som vanligt.

– Först tänkte jag inte så mycket på det. Men när det inte blev bättre tog jag kontakt med sjukvården och i oktober fick jag komma in för provtagning. Första gången hittades inget speciellt, men andra gången såg de att det var något som inte stämde.

Artikelbild

| Att vara öppen och prata om sin sjukdom har hjälpt Per-Erik Störe.

Magnetröntgen och vanlig röntgen tog vid och i december kom beskedet.

– Det var en tumör i tarmsystemet och cancern hade spridit sig till levern. Det var bara att bita i det sura äpplet och göra det bästa av situationen. Jag har varit öppen med min sjukdom och pratat mycket med folk. Det har hjälpt mig och kan säkert hjälpa andra också. Sedan har jag försökt leva som vanligt i den utsträckning det har fungerat. Att ha ett positivt humör och hålla igång är enligt läkarna en del av läkeprocessen.

Efter 13 påsar med cellgift och strålning fem gånger under en vecka var det dags att operera levern.

– I början av juni brände man med ultraljudsvågor bort tio cancerfläckar och skar bort ytterligare sju cancerfläckar med kniv. Ungefär 15-20 procent av levern är borta. Kontrollerna efter den operationen är positiva och cancern där är borta. Nu ska jag återhämta mig helt och fortsätta gå på kontroller så får vi se hur tumören i tarmen utvecklar sig. Har jag tur behöver jag inte operera bort den, berättar Per-Erik Störe som levt med cancer i sin direkta närhet under många år.

1999 drabbades hans fru Marie och kämpade med sin sjukdom i fem år innan hon friskförklarades. Mellan 2003 och 2013 fick tre av hans anställda cancerbesked, varav två inte finns i livet längre. 2012 insjuknade Per-Eriks äldre syster, Margareta, i cancer och gick bort. Ytterligare en syster, Marianne, konstaterades med cancer 2016 och i det fallet ser prognosen ljus ut.

– I våras funderade jag på hur jag skulle kunna hjälpa till. Mitt nätverk är ganska stort och då växte idén fram om en konsert i Risinge kyrka. Jag började ringa runt och fick rätt snabbt ihop cirka 50 företag som lägger mellan 3 000 kronor till 10 000 kronor var. Dessutom tar vi 125 kronor i entré. Målsättningen är att fylla kyrkan till sista bänk den 20 oktober. Det skulle innebära 600 personer.

Artisterna, Finspångs skolmusikkår, Frälsningsarméns musikkår, Rejmyre musikkår & Finspångs brass, Hemvärnets musikkår från Linköping och Andreas & Anders Johansson, från Don Redmon band deltar helt gratis.

– Det ska inte vara en dyster tillställning, utan vi ska minnas de som gått bort med glädje och samla in så mycket pengar det bara går till cancerforskningen från oss i Finspång. Konserten går under namnet: "Musik för själ och hjärta i kampen mot cancer". En professor som forskat om cancer i 40 år kommer att vara med och berätta om sin forskning, säger Per-Erik Störe.

Fotnot: Konserten arrangeras av Per-Erik Störe, Svenska kyrkan-Finspångs församling, Swedbank, Finspångs kommun, Norrköpings Tidningar och Folkbladet.