"Känns både ärofullt och ansvarsfullt"

På torsdag är det dags igen, då invigs Norrköping Filmfestival – för 21 året i rad. Årets tema är ”Ett ljus i mörker”.

Mathias Lind, festivalproducent och Nevin Dogan, programkoordinator.

Mathias Lind, festivalproducent och Nevin Dogan, programkoordinator.

Foto: Norrköping Filmfestival

Nyheter2019-11-27 19:00

– Vi är tre som jobbar heltid med det nu och vi har 50 volontärer. Det är ett ganska stort maskineri, men allting är på plats, det känns skönt. Jag är extremt förväntansfull. Vi har suttit och fantiserat om den här festivalen i flera månader, säger Mathias Lind som ansvarar för festivalen –  för första gången.

Majoriteten av festivalens aktiviteter kommer att äga rum på Cnema, men det bjuds även på filmquiz på Saliga munken, en speciell visning på Vin & Spirituosakällaren och festkväll på Pronto. 

Hur märker man av temat?
– I år har vi lagt festivalen lite senare på året, förut har den alltid varit i oktober. Slutet av november är inte den lättaste tiden att vara svensk, för vi har inget solljus –  överhuvudtaget! Vi ser det som en fin grej att komma in med fyra dagars schyst film man kan bryta av novembermörkret med, säger Mattias.

Nevin Dogan som är programkordinatorn har arbetat med filmutbudet. Under festivalens fyra dagar kommer ungefär 22 långfilmer och 25 kortfilmer att visas.

– Vi har haft ett starkt fokus på att hitta filmer från många olika länder. Det som präglar festivalen mest är att det är så många perspektiv, som inte skulle kommit hit annas. Vi har filmer från så många olika länder, som visar många olika människoöden, som känns ganska främmande härifrån, säger Mathias.

Festivalen anordnas av filmföreningen Flimmer i samarbete med Franska Institutet, Kulturportalen, Tempo dokumentärfestival, Short Shorts Film Festival & Asia. 

Årets tema är "Ett ljus i mörkret".
Årets tema är "Ett ljus i mörkret".
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!