Här är Norrköpings nya retrospelsbutik

Norrköping har fått en ny oas för alla tv-spels- och retrointresserade. I mitten på oktober öppnade Lazercat på Generalsgatan 24.

Tv-spel har varit ett intresse för Ashkan H. Zadeh under större delen av livet.

Tv-spel har varit ett intresse för Ashkan H. Zadeh under större delen av livet.

Foto: Victor Berlin

Nyheter2019-11-05 19:00

Butikslokalen i Norrköping är till största delen fylld med retrospel, men det finns även arkadspel, gamla bioaffisher och 80/90-talsprylar.

– Folk har gillat stället. Många har sagt ”äntligen har det öppnat upp en sådan här butik i stan”. Det finns inte i Norrköping eller Linköping. Gamestop finns, men de säljer inte retro,  säger Ashkan H.Zadeh, butikens ägare.

För Ashkan har tv-spel har alltid varit ett stort intresse. Norrköpingsbon växte upp med Nintendo 8-bit, Game and Watch och Atari. I över 10 år satsade han på att samla på spel, men fokuserar nu mer på att sälja. Och visst är han inte ensam om intresset. 

– När jag öppnade butiken så märkte jag att det är populärare än jag trodde. Det finns mer folk i den här stan som håller på med det än jag visste.

Ashkans butik är unik i sitt slag i Östergötland. Den närmsta motsvarigheten finns i Nyköping. Vissa kunder är redo att åka långt för ett besök av Lazercat.

– I den här branschen är det så att folk gillar sådana här sorters affärer, de kan åka ända från Norrland. De kommer och gör en liten tripp. 

Hur känns det?

– Det känns jättebra, det är roliga människor i den här branschen, i den här bubblan. Roliga, udda. Många gånger påminner de om karaktärer i spelen (skratt).

Som kund går det även sälja och byta in saker. Innan Ashkan öppnade sin fysiska butik på Generalsgatan 24 ägnade han sig under ett års tid med att sälja spel på nätet.

– Jag satt bara i en källare och jobbade. Jag märkte jag att om jag ville fortsätta så behövde jag träffa folk. Jag hade tur att hitta en väldigt fin lokal, säger Ashkan och fortsätter:
– Jag har barnens dagis bredvid, och har gått här 1000 gånger, en gång så märkte jag att det var en butikslokal. Jag ringde hyresvärden och frågade, sen bestämde jag mig inom en månad. 

Som en trevlig bonus fick Ashkan reda på att det huserat en tv-spelsbutik i hans lokal på 90-talet. Vad kunderna köper varierar. 

– Det går aldrig att säga vad folk vill ha, det är det man minst anar. Men Playstation 1 och Nintendo 64 är hetast just nu.

Varför heter butiken Lazercat?
– Jag tänkte ett annat namn först men fick inte igenom det. Jag försökte med två olika namn –  sen skrev jag bara ”Lacercat”. Det gick igenom, och nu i efterhand känns det klockrent för jag gillar porslinspantrar och sådant, det är min maskot. Jag gillar synt och laser så det passar, avslutar Ashkan.

Ashkan startar upp arkadmaskinen.
Ashkan startar upp arkadmaskinen.
Karta: Generalsgatan 24
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!