Vuxna ska förstÄ sin roll och inte jamsa med

Radions Eko-redaktion rapporterar om den brittiska regeringens planer pÄ att införa nya lagar som ska skydda yttrandefriheten pÄ universiteten.

Universitet - till exempel Campus Norrköping - Àr viktiga institutioner för bildning, kunskapstillvÀxt och innovationer. Yttrandefriheten Àr ett fundament för all sÄdan verksamhet.

Universitet - till exempel Campus Norrköping - Àr viktiga institutioner för bildning, kunskapstillvÀxt och innovationer. Yttrandefriheten Àr ett fundament för all sÄdan verksamhet.

Foto: Jeppe Gustafsson

Krönika2021-02-18 05:15
Det hĂ€r Ă€r en krönika. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

Kan tyckas mĂ€rkligt att nĂ„got sĂ„dant ska behövas; var nĂ„gonstans om inte pĂ„ universiteten bör yttrandefriheten ha ett av sina mest sjĂ€lvklara hem? Bildning, kunskapstillvĂ€xt, innovationer och utveckling lever i ett ömsesidigt beroendeförhĂ„llande till möjligheten att tĂ€nka och tala fritt istĂ€llet för "rĂ€tt." 

Enligt Ekot anser regeringen i London att universitetens tĂ€nkande och talande friheter behöver skyddas mot aktivistiska "studentorganisationer" som vill stoppa och förbjuda lĂ€rare och förelĂ€sare att uttrycka vissa Ă„sikter. Universitetsledningar har uppenbart varit alltför mjuka i köttet och vikt undan för kraven frĂ„n hĂ„rdföra studentaktivister. Även i Sverige förekommer sĂ„dana hĂ€r motsĂ€ttningar ute pĂ„ högre lĂ€rosĂ€ten. Ofta Ă€r det frĂ„gor om kön och hudfĂ€rg som fĂ„r blodet att svalla. Att uttala sĂ„dant som att det finns manligt och kvinnligt kön upplevs av somliga studenter som sĂ„ pass krĂ€nkande att det har förekommit att elever försökt stoppa undervisningen. För nĂ„got Ă„r sedan revolterade fyra studenter pĂ„ Uppsala universitet mot att en lĂ€rare som i ett högst relevant sammanhang anvĂ€nt ordet "neger" under en förelĂ€sning. I ett brĂ„k vid Konstfack i Stockholm driver en anonym konstnĂ€rsgrupp en kampanj för att utstĂ€llningslokalen "Vita Havet" pĂ„ skolan ska Ă€ndra namn eftersom "Vita Havet" enligt  konstnĂ€rsgruppen "Brown Island" (!) Ă€r ett uttryck för strukturell rasism. Det störande och besvĂ€rliga i dessa sammanhang Ă€r inte studenternas krav och. Deras yttrandefrihet Ă€r lika viktig som alla andras. Problemet Ă€r om vuxenvĂ€rlden inte hĂ„ller emot utan jamsar med i aningslös feghet. Mitt livs universitet var arbetarrörelsens folkhögskola utanför NĂ€ssjö. Elevgruppen i samhĂ€llskunskap fick i tidens vĂ€nsteranda för sig att sjĂ€lva bestĂ€mma litteratur. LĂ€raren JP höll emot med goda argument: Han hade kunskap och vi hade tyckandet. JP vann. Tack för det!

Per Svensson skriver klokt pĂ„ DN Kultur (15/2) om Vita havet brĂ„ket pĂ„ Konstfack: "Unga mĂ€nniskor har en sĂ€rskild faiblesse för renlĂ€righet. Det var ett av skĂ€len till att genomslaget för korrekt tĂ€nkande och tal blev sĂ„ kraftigt i 70-talets akademiska miljöer. Upplever vi en repris? Kanske det."  Universitets- och högskolelednngar som inte förstĂ„r sin roll i sammanhanget behöver kanske ha en lag i huvudet för att fatta? SĂ„ kan det vara.