Tilliten i samhället tar stryk av svensk naivitet

Tillit tycks vara en väldigt "seg värdering" sa historieprofessorn Lara Trägårdh då han 4 oktober medverkade i ett seminarium med den privatfinansierade utredningen Byggmarknadskommissionen.

Lars Trägårdh är tillitsforskare och historieprofessor på Ersta Sköndal Bräcke Högskola.

Lars Trägårdh är tillitsforskare och historieprofessor på Ersta Sköndal Bräcke Högskola.

Foto: Ersta Sköndal

Krönika2021-10-05 05:15
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Kommissionen granskar kriminalitet inom byggbranschen, där inte minst östeuropeiska företag utmärker sig. Enligt Trägårdh så sticker Sverige ut när det kommer till den utsträckta och "svala" tilliten som omfattar hela samhället i stort. Sverige och övriga Norden är högtillitssamhällen framförallt på grund av "den positiva synen på staten och våra gemensamma institutioner och den lagbundna ordningen i allmänhet." 

Tillit av det svenska slaget bygger på att det hos de flesta finns ett allmänintresse av ett fortsatt bra svenskt samhälle som balanserar egenintresset av förmåner, betalning och vinster. Lennart Weiss kombinerar rollen som kommersiell direktör på fastighetsföretaget Veidekke Sverige med att vara en socialdemokratin närstående bygg- och bostadsdebattör av mycket hög klass. Till tidningen Fastighetssverige sa Weiss nyligen att "östeuropeisk företagskultur frontalkrockar med svensk naivitet. (--) Den svenska tillitskulturen är en av anledningarna till att man i Sverige inte vill se det systematiska fusket. Man vill tro att alla vill göra rätt. Men det är tyvärr alltför naivt." De företag som verkat/verkar i diktaturer har den hårda vägen lärt sig hur man håller sig så långt borta från staten som möjligt medan man formellt hurrar för regimen. 

Tillit är ett smörjmedel för goda samhällen med låga politiska, sociala och ekonomiska kostnader för kontroller och granskningar. "Att leva i ett samhälle där man slipper att ständigt bli kontrollerad och att känna sig misstänkliggjord har ett stort tillitsvärde i sig självt", sa Lars Trägårdh. Han ser dessvärre, utöver läget i byggbranschen flera risker mot tilliten i Sverige. I de tillitsundersökningar Trägårdh med partners och kollegor utför syns växande lokala skillnader. "Även om samhällstilliten är segt förankrad hos oss äldre så kan man befara att dagens yngre generationer genom den omfattande gangsterkriminaliteten präglas av en större misstänksamhet mot vissa grupper i samhället", sa Lars Trägårdh på seminariet. Han såg det som "självklart" att staten måste gripa in med mer kontroller och påföljder mot kriminalitet på arbetsmarknaden, mot välfärdssystemen och på gator och torg. "Men kom ihåg att tilliten tar stryk av såväl ökad kriminalitet som av fler kontroller", sa Trägårdh. Och är tilliten borta så är det svårt att få tillbaks den. 

Lennart Weiss - här fotad då han nyligen medverkade i Folkbladets podd "Widar Möter" - talar klarspråk om hur saker och ting hänger ihop.
Lennart Weiss - här fotad då han nyligen medverkade i Folkbladets podd "Widar Möter" - talar klarspråk om hur saker och ting hänger ihop.