Socialdemokraterna kan ha många bra år framför sig

För någon vecka sedan hade jag tillfälle att samtala lite längre med den socialdemokratiske statsvetaren och skribenten Stig-Björn Ljunggren.

Stig-Björn Ljunggren är en tänkande, läsande och talande människa av en grad som går utöver det vanliga. Han medverkar ofta i vår Söndagstidning och nu även i vår podd "Widar Möter." Lyssna och läs gärna.

Stig-Björn Ljunggren är en tänkande, läsande och talande människa av en grad som går utöver det vanliga. Han medverkar ofta i vår Söndagstidning och nu även i vår podd "Widar Möter." Lyssna och läs gärna.

Foto: Sydöstran

Krönika2022-12-23 05:15
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Han är bördig från Gävletraktens bruksmiljöer, har verkat länge i Uppsala - där han fortfarande undervisar på universitetet - men han bor numera mer permanent ett par mil utanför Karlskrona i Blekinge. För ett par år sedan utsågs Stig-Björn Ljunggren till politisk chefredaktör på Sydöstrans socialdemokratiska ledarsida och han trampar därför närmast dagligdags upp och ner för den vackra stadens kullerstensbackar. 

Jag kom med tåget till Karlskrona. Stig-Björn mötte mig på stan och vi tog en promenad till redaktionen på Ronnebygatan 26; en pampigt bred gata med vackra stenhus. 

Vi spelade in ett avsnitt av podden "Widar Möter". Där talade vi om politiken här och nu. Stig-Björn Ljunggren bjuder ofta på drastiska formuleringar som han sedan hämtar hem genom tänkvärda resonemang. Mycket av vår diskussion handlade om socialdemokratin. Jag frågade Stig-Björn om partiet "är rökt"? 

– Självklart är det rökt, svarade han. Stig-Björn menade inte att partiet är "rökt" i den mer definitiva meningen att det försvinner ut ur historien likt socialdemokratin har gjort i en del andra länder. Det han avsåg var istället att S var "rökt" i förhållande till den store liberale publicisten Herbert Tingstens ord om socialdemokratin som "solen" i det politiska systemet; en sol som de övriga partierna i hovsamma cirklar förhöll sig till.

– Socialdemokraterna kan få både 40 och 20 procent i de kommande valen. Även Moderaterna och Sverigedemokraterna kan sannolikt också pendla mellan liknande valresultat, sa Ljunggren. Hans poäng är att dominansen från förr är borta.44 års obrutet regerande mellan 1932 och 1976 satte socialdemokratin i en magisk särställning. Partiet var solen. Nu är partiet en planet bland andra. Låt vara lite större. Men magin är borta. Blockpolitiken tvingar in S i samarbeten som är svåra och ibland mer blockerande än utvecklande. Under de 46 år som passerat sedan 1976 har de borgerliga styrt i nästan 18 år. Det har jämnat ut sig. 

Utan magi krävs mer sakpolitisk skicklighet och en mer jämlik samarbetsförmåga. Miljöpartiet kan hitta tillbaka till den sakpolitiska mitt där de befann sig en gång i tiden. Det kan ske. Centerpartiets nya partiledare kommer att ta partiet närmare mot mitten; så blir det oavsett vem av de tre som blir vald. Socialdemokratin kan ha många bra år framför sig. Det var vi eniga om. Lyssna gärna på podden på folkbladet.se Eller där poddar annars finns! 

Karta: Ronnebygatan 26