Shekarabi låter staten snylta på hästsporten

Hur kan ett statligt bolag, Svenska Spel, vecka efter vecka få snylta på svensk hästsport utan att betala ett öre i ersättning till de som arrangerar tävlingarna?

Spelminister Ardakan Shekarabi ska enligt dagens ledartext ha sagt att hästnäringen är "helig" för regeringen. Anders Jonsson frågar sig idag om det ingår i heligheten att låta statens bolag snylta på hästsporten?

Spelminister Ardakan Shekarabi ska enligt dagens ledartext ha sagt att hästnäringen är "helig" för regeringen. Anders Jonsson frågar sig idag om det ingår i heligheten att låta statens bolag snylta på hästsporten?

Foto: Jonas Ekströmer/TT

Krönika2020-07-13 05:15
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Spelminister Ardalan Shekarabi är svaret skyldigt. I lördags kördes Årjängs Stora Sprinterlopp och Milligan´s School vann till vinnaroddset 4,96 hos ATG. Så långt är allt gott och väl. Överskottet från spelet hos ATG går oavkortat tillbaka till svensk trav- och galoppsport. ATG har dessutom ett marknadsavtal med Svensk Travsport och betalar för att arrangera spel på hästar i Sverige.
Det har inte det statligt ägda spelbolaget Svenska Spel som ändå inte drar sig för att arrangera spel på trav och galopptävlingar. I lördags kunde man sålunda spela till fast odds på hästarna i Årjängs Stora Sprinterlopp. Svenska Spel lägger dessutom ner ganska mycket på marknadsföring för att dra spel från ATG.
Det beteendet är rent oanständigt. Jag är övertygad om att de allra flesta delar uppfattningen att man ska betala för sig om man tjänar pengar på något som någon annan ordnar.
Men, kanske någon invänder, Svenska Spel och andra spelbolag betalar inget för att arrangera spel på andra sportevenemang. Det borde de göra. Men skillnaden är också att hästsporten är helt beroende av intäkterna från spelet medan idrottsklubbarna får ett ganska kraftigt statligt och kommunalt stöd. Dessutom tjänar elitklubbarna stora pengar på att sälja TV-rättigheter.
Än så länge är ATG helt dominerande på hästspel i Sverige. Men skulle snyltarna i Svenska Spel och de andra spelbolagen knapra åt sig mer och mer av spelet på hästar och ATG:s vinst minskar är hästsporten illa ute. 
Det hotar i så fall 30 000 arbeten och riskerar att hundratusentals hektar öppna landskap läggs igen. Dessutom hotas hästsportens riksanläggningar som Strömsholm och viktig hästforskning.
Det är något som absolut inte får hända enligt Ardalan Shekarabi som tidigare slagit fast att ”hästnäringen är helig och inget vi kommer att kompromissa om”. ”Den måste ha fortsatt goda intäkter från spelverksamheten”.
Hittills har det dock varit mycket snack och lite verkstad från Shekarabis sida. I höst ska i och för sig utredaren Anna-Lena Sörenson komma ett förslag. Men att döma av det som sipprat ut blir det ingen avgift för att få arrangera spel på hästar. 
Stämmer de uppgifterna kanske Ardalan Shekarabi och regeringen åtminstone ska försöka få ledningen för statens egna spelbolag, Svenska Spel, att antingen frivilligt sluta ett avtal med Svensk Trav- och Galoppsport eller att sluta snylta.

 

Karta: årjängs travbana