Riksbanken framstÄr som alltmer trubbig och ensidig

PenningvÀrdesförsÀmringen fortsÀtter att öka i Sverige. Enligt Statistiska CentralbyrÄn SCB var inflationen i december förra Äret 10, 2 procent vilket Àr en rÀtt betydande ökning frÄn november.

Finansminister Elisabeth Svantesson kanske borde fundera pÄ reformer inom penningpolitiken? Det Àr en frÄga som diskuteras pÄ dagens ledarsida i Folkbladet.

Finansminister Elisabeth Svantesson kanske borde fundera pÄ reformer inom penningpolitiken? Det Àr en frÄga som diskuteras pÄ dagens ledarsida i Folkbladet.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Krönika2023-01-14 06:15
Det hĂ€r Ă€r en krönika. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

Prisökningarna pÄ inte minst elektricitet och livsmedel har varit mycket stora. Att en stor del av vÀstvÀrlden nu plÄgas av inflation Àr inte sÄ konstigt. Pandemin skakade om vÀrldsekonomin rejÀlt. Dels genom att leveranskedjor och produktionslinjer i den sammanflÀtade globala ekonomin stördes. Dels genom att mÄnga lÀnder dessutom drev igenom hÄrda nedstÀngningar av stora samhÀllssektorer. Och dels genom att de flesta stater - och EU inte att förglömma - formligen vrÀkte ut pengar i samhÀllet för att lindra effekterna av sin egen politik och av störningarna i vÀrldshandeln. Dessa enorma pengautskick ökade penningmÀngden i samhÀllet samtidigt som köpbara varor och tjÀnster minskade i omfattning. SÄdant gör pengarna mindre vÀrda. Vilket skapar inflation.

En viktig del av den svenska inflationsmixen bestÄr av hushÄllens ökade kostnader för bolÄnerÀntor; som höjs i takt med att inflationen stiger och i takt med att Riksbanken höjer kostnaden för bankerna att lÄna pengar.(Den sÄ kallade styrrÀntan) Enligt SCB Àr inflationen över 12 procent om bolÄnerÀntorna rÀknas in i sammanhanget. Höjda bolÄnerÀntor har en sÀrstÀllning i resonemanget. Höjningarna beror i allt vÀsentligt pÄ Riksbankens rÀntehöjningar som banken gör för att motverka inflationen. Riksbanken har sedan Sverige blev medlem i EU en sjÀlvstÀndig hÄllning visavi politiken. Bankens uppdrag Àr att genom penningpolitiska insatser (i huvudsak rÀntejusteringar) hÄlla inflationstakten i ekonomin runt tvÄ procent. Och de dÀr "insatserna" framstÄr som alltmer trubbiga och ensidiga.

Experter rÀknar nu med att Riksbanken i februari kommer att höja styrrÀntan med 0, 75 procentenheter. Vilket i sÄ fall innebÀr att rÀntan landar pÄ 3, 25 procent. Vilket inte Àr en jÀttehög rÀnta i sig sjÀlv. Men med tanke pÄ att vi kommer frÄn en lÄng period av lÄg inflation och lÄga rÀntor sÄ innebÀr den snabba höjningen av styrrÀntan - frÄn 0 till 3, 25 procent pÄ 10 mÄnader - mycket stora förÀndringar för mÄnga svenskar och för den svenska ekonomin. FörÀndringar som alltsÄ ocksÄ Àr inflationsdrivande. Kanske borde Riksbankens uppdrag och verktygslÄda utvecklas? Kanske borde Àven hela modellen för vilka skatter och bidrag/ersÀttningar som höjs/inte höjs med inflationen ses över? Vi borde vara bÀttre rustade för att förebygga och balansera stora och snabbt samhÀllspÄverkande svÀngningar i penningvÀrdet.