Ransonering av elektricitet bygger inte Sverige starkt

Förslagen från M och S om att införa en variant av "högkostnadsskydd" för elkonsumenter är till dels symptom på valfeber.

Det finns för få kraftledningar och många av de som finns kan ine gå för full kapacitet eftersom det är sådana obalanser mellan olika delar av Sverige/Europa.

Det finns för få kraftledningar och många av de som finns kan ine gå för full kapacitet eftersom det är sådana obalanser mellan olika delar av Sverige/Europa.

Foto: Janerik Henriksson/TT

Krönika2022-08-23 05:15
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Sett ur ett annat perspektiv så är det elektriska högkostnadsskyddet en tämligen rimlig politik. Konjunkturinstitutet gör bedömningen att elpriserna kommer att stiga ännu mer - kanske rentav fördubblas från dagens redan höga nivåer - under hösten och vintern. Priserna ökar extremt mycket framförallt i mellersta och södra Sverige; där det bor mest folk och där det produceras minst elektricitet. Ansedda nationalekonomer som Lars Calmfors och John Hassler är emellertid starkt kritiska till förslagen från S-regeringen och Moderaterna. (SvD 19/8)

Ekonomerna anser att de höga elpriserna bör slå igenom så att hushållen väljer att minska sin konsumtion av el (och av annat) för att Riksbankens åtgärder för att sänka inflationen därigenom lättare kan bli framgångsrik. Det är givetvis en hållning som man kan argumentera för. 

Å andra sidan är ju inte de rusande elpriserna en effekt av att hushållens efterfrågan av elektrisk effekt har ökat dramatiskt. Snarare är det tillgången på eleffekt som urgröpts. Leveranserna av rysk gas in till det europeiska fastlandet har strypts. Vilket snabbt driver upp priserna på all slags el på den sammankopplade elmarknaden i Europa där Sverige ingår. Sverige har också egna tillkortakommanden att hantera. De kärnkraftsreaktorer som stängts i södra Sverige och det tillstånds- och överklagandeträsk som stora vindkraftsindustrier fastnat i bidrar mer än på ett hörn till kapacitetsbrister och överföringsproblem som driver höga priser och avgifter.

Politiken bör givetvis kraftsamla på grundfrågorna i sammanhanget: Bygga kärnkraft, vindkraft och solkraft och se till att värna vattenkraften mot tunnelseende EU-byråkrater. Men under tiden är det faktiskt fullt rimligt att staten - inte minst mot bakgrund av de många extra miljarder som staten får in från elkunderna under det här och kommande år av eleffektbrist - lanserar ett högkostnadsskydd för elkonsumenterna.

För den svenska ekonomin kan det knappast vara optimalt om en mycket stor del av hushållens konsumtionsutrymme går åt för att betala elräkningar till ett sjukt elsystem. Hasslers och Calmfors utgångspunkt är att det är bra om hushållen sänker sin elkonsumtion. Varför är det bra? Varför ska el från fossilfria källor ransoneras? Ett högkostnadsskydd befriar inte människor från eget ansvar. Men ett högkostnadsskydd kan däremot befria oss från föreställningar om att ransonering av en egentlig överskottsvara som elektricitet är något som bygger Sverige starkt.