Ordningen återställs nu steg för steg i Sverige

Vänsterpartisten var helt sjövild och dömde ut alla från S och till M som rasister och blåbruna.

Maria Malmer Stenergard (M) och Carina Ohlsson (S) såg på onsdagen, tillsammans med C, KD, L och SD, till att återställa en bra ordning i invandringspolitiken.

Maria Malmer Stenergard (M) och Carina Ohlsson (S) såg på onsdagen, tillsammans med C, KD, L och SD, till att återställa en bra ordning i invandringspolitiken.

Foto: TT/Riksdagen/Montage WA

Krönika2022-03-24 05:15
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

På onsdagen 23 mars debatterade och beslutade riksdagen om ett utskottsinitiativ med stort stöd i Socialförsäkringsutskottet. Utskottet riktade ett antal uppmaningar till regeringen om "Utlänningar i Sverige utan tillstånd/det så kallade skuggsamhället." Utskottsinitiativet togs av Moderaterna genom Maria Malmer Stenergard. Större delen av riksdagen slöt upp bakom sju förslag för ett mer effektivt återvändande av människor som befinner sig i Sverige utan tillstånd: " Effektivare informationsutbyte mellan myndigheter, utökad informationsplikt för myndigheter och kommuner, DNA-analys som huvudregel vid viss anhöriginvandring, anmälningsplikt för asylsökande, boendeskyldighet och elektronisk övervakning, förlängd preskriptionstid för avvisnings- och utvisningsbeslut och fler återtagandeavtal och överenskommelser med ursprungsländer."

Punkterna kan kanske verka byråkratiska och abstrakta för den som inte är van vid språket politiska. Men under den kärva sakprosan döljer sig en återgång och en uppdatering av de fundament som krävs för att upprätthålla en reglerad och rättssäker invandring till länder som gärna vill fortsätta vara välstånds- och välfärdsländer. Staten behöver ha kompetens och kapacitet att såväl skydda den som har fått uppehållstillstånd av asylskäl som att se till att den som inte har uppehållstillstånd lämnar landet. 

Under mer än ett decennium har invandringspolitiken misskötts på i stort sett alla fronter. Den offentliga debatten har dominerats av pinsamma uppgörelser om "gymnasielagar" och "papperslösa." S och M reds och led av beröringsskräck visavi Sverigedemokraterna och rusade iväg ut i spenaten. Riksdagsdebatten på onsdagen signalerade att ordningen nu på allvar håller på att återställas. 

Den gamla borgerliga alliansens fyra partier stod nu på en sund, rimlig och samfälld sida tillsammans med Sverigedemokraterna och Socialdemokraterna!  Carina Ohlsson som förde talan för S i debatten reserverade sig mot den åttonde punkten i M-förslaget; ett förbud för kommuner att betala bistånd till personer som befinner sig utan tillstånd i landet. Invändningarna kan nog ha fog för sig; det kan alltid uppstå trängda lägen där det bör vara möjligt för kommunen att bistå en person utan att därför bryta mot lagen.

Miljöpartiet och Vänsterpartiet står nu ensamma kvar i låtsasvärlden. Vänsterpartisten var helt sjövild och dömde ut alla från S och till M som rasister och blåbruna. Sverige återhämtar sig så sakta.