Om migrationskommitténs förslag

På eftermiddagen tog justitie- och migrationsminister Morgan Johansson formellt emot Migrationskommitténs förslag.

Morgan Johansson har nu formellt tagit emot förslagen från den oeniga Migrationskommittén.

Morgan Johansson har nu formellt tagit emot förslagen från den oeniga Migrationskommittén.

Foto: Skärmdump från SVT

Krönika2020-09-15 17:28
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Ordföranden Tomas Rolén lämnade över betänkandet till Morgan Johansson.

– Det är 26 förslag, bakom varje enskilt förslag finns en majoritet dock inte samma majoritet vilket gör det här lite speciellt, sa Rolén till DN.

Det går att beskriva kommittén som djupt oenig. Utan att ljuga kan man dock också säga att det finns betydande majoriteter i flera stora och tunga frågor om uppehållstillstånd och om försörjningskrav vid anhöriginvandring. En stor brist i hela upplägget är emellertid att arbetskraftsinvandringen inte alls berörs av migrationskommittén. Arbetskraftsinvandringen står för cirka en tredjedel av invandringen till Sverige. I år har fram till slutet av augusti beviljats 61 000 uppehållstillstånd. 23 000 av dessa gäller arbetskraftsinvandrare. Alla av dessa är inte problematiska. Dock är det väl känt att mycket utav arbetskraftsinvandringen mer är en förtäckt asylinvandring än invandring till riktiga arbeten. 

Nu ska regeringen först besluta om att skicka ut kommitténs förslag på remiss. Därefter väntar beslut om proposition för att riksdagen ska kunna besluta i ärendet innan sommaren.

Läs mer om