Nu krävs en majoritetskultur som inte fegar ur

Statsminister Ulf Kristersson har så länge jag följt honom i politiken haft en förkärlek för att hålla svenska varianter av "town hall meetings" som är vanliga inom politiken i USA.

Här ser vi statsminister Ulf Kristersson under sitt tal i Almedalen i Visby i somras. Sådana möten är viktiga uttryck för vår syn på demokratins moral och anständighet. De som vill förstöra och riva ner öppenhet och respekt behöver möta hårt motstånd.

Här ser vi statsminister Ulf Kristersson under sitt tal i Almedalen i Visby i somras. Sådana möten är viktiga uttryck för vår syn på demokratins moral och anständighet. De som vill förstöra och riva ner öppenhet och respekt behöver möta hårt motstånd.

Foto: Anders Wiklund/TT

Krönika2023-11-22 13:15
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Upplägget har en fläkt av direktdemokrati över sig. Politikern ställer sig på en scen och tar emot frågor och inlägg från de medborgare som tagit sig dit. I tisdags kväll avslutade statsministern och finansminister Elisabeth Svantesson ett besök i Göteborg med ett sådant öppet möte i Pustervik i Göteborg. Mötet fick dock tämligen snabbt avbrytas då en grupp aktivister försökte ta över tillställningen med gap och skrik och våldsamma utbrott då Kristersson i ett svar på en fråga redogjorde för EU: s hållning till Israels försvarskrig mot terrorgruppen Hamas. En del i den hållningen är att EU och Sverige fördömer Hamas mord och gisslantagande av civila israeler.  

Man kan ha vilka uppfattningar man vill i Mellanösterns sakfrågor. Att bete sig på det sätt som Hamasvännerna gjorde på Kristerssons möte är däremot helt förkastligt. I det större perspektivet är det just sådana vålds- och gap/skrikbeteenden som lever i symbios med det slags korrumperade roffarsamhällen som många med palestinsk bakgrund har lämnat för att bosätta sig i Sverige och andra västliga demokratier. 

Sveriges demokratiska uppbyggnad under det sena 1800-talet och 1900-talets första decennier var i mångt och mycket en tvekamp mellan dem som stod för ordnade möten med talarlistor, ordförande och protokoll och sådana som hellre gapade, skrek, förstörde och hotade. Det var inga lätta strider som fackföreningsledare, kooperatörer, nykterhetsfolk, frikyrkor, liberaler, socialdemokrater och många andra gav sig in i på den tiden. Det är dem vi har att tacka för att en stark svensk samhällsvärdering handlar om just ordnade möten och respekt för valresultat och andras åsikter. 

Kvartals chefredaktör Jörgen Huitfeldt refererade i en kolumn i DN tidigare i veckan till en växande diskussion i Tyskland om bristen på en närvarande majoritetskultur i det tyska samhället. Ett utkast till manifest har publicerats i en stor tidning där en av punkterna är "”Alla som anser att vår grundlag och vårt rättssystem är en samling icke-bindande råd bör lämna Tyskland så fort som möjligt.” Det är en viktig diskussion. Grundlagar och rättssystem uttrycker vår demokratis uppbyggda moral och anständighet. Gatans parlament måste hållas kort. De som vill förstöra öppna demokratiska möten och som vill skrika att statsministern "är en mördare" bör möta stenhårt motstånd från en majoritetskultur som inte fegar ur när lägena skärps.