Martyren och svikaren lÀt som en statsminister

PÄ onsdagskvÀllen möttes de tvÄ stora partiernas ledare för en debatt i SVT: s Aktuellt. Det var första gÄngen som de bÄda sÄgs i den uppstÀllningen.

Magdalena Andersson Ă€r den tredje S-ledaren som gĂ„r i enskild envig pĂ„ bĂ€sta tv-tid med Jimmie Åkesson. Sahlin mötte en "martyr", Löfven villa avslöja en "svikare" och Andersson sĂ„g en "statsminister" i SD-ledaren.

Magdalena Andersson Ă€r den tredje S-ledaren som gĂ„r i enskild envig pĂ„ bĂ€sta tv-tid med Jimmie Åkesson. Sahlin mötte en "martyr", Löfven villa avslöja en "svikare" och Andersson sĂ„g en "statsminister" i SD-ledaren.

Foto: SkÀrmklipp frÄn SVT

Krönika2022-11-17 15:15
Det hĂ€r Ă€r en krönika. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

För den trots sin ungdom mycket erfarne Jimmie Åkesson var det dock inte frĂ„ga om en debut i genren tv-debatt med S-ledare. 

I april 2007 gick S dĂ„varande partiledare Mona Sahlin in i TV4: s studio tillsammans med Jimmie Åkesson som redan dĂ„ var partiledare för Sverigedemokraterna. Socialdemokraterna var vid det tillfĂ€llet ungefĂ€r 32 procentenheter större Ă€n SD. I valet 2006 fick Åkessons och hans parti 2, 9 procent av rösterna. 

PĂ„ vĂ„ren 2018 möttes dĂ„varande statsministern Stefan Löfven (S) och Jimmie Åkesson för en debatt i Aktuellt. DĂ„ skiljde det cirka 19 procentenheter mellan partierna i S favör. NĂ€r Magdalena Andersson och Åkesson stod mittemot varandra i Aktuellt sĂ„ har avstĂ„ndet mellan partierna minskat till under tio procentenheter. BĂ„da partierna ökade ocksĂ„ i riksdagsvalet 2022. S fick sju nya mandat medan SD: s riksdagsgrupp utökades med 12 ledamöter. 

Mona Sahlin syfte med debatten 2007 var enligt henne sjĂ€lv att försöka ta ifrĂ„n SD rollen som "martyr" i svensk politik. SD sökte uppmĂ€rksamhet genom att anklaga det "politiska etablissemangets" partier och journalister för att mobba SD och mörka partiets invandringskritik. Sahlins grepp var riskabelt men begripligt. 

Stefan Löfvens syfte med debatten 2018 var enligt honom sjÀlv att visa för vÀljarna att SD hade lierat sig med högern och svikit i frÄgan om "vinster i vÀlfÀrden." Löfvens grepp var pÄ sin höjd logiskt i ett inÄtvÀnt partigÀngarperspektiv och föll ganska platt till marken. "Vinster i vÀlfÀrden" var och Àr inte en mobiliserande frÄga i valstriden mellan S och SD.

Magdalena Anderssons syfte med att möta Åkesson tolkar jag som ett försök att sĂ€tta en bild av "maktpartiet SD" som nu kommer att skörda mer av besvikelse Ă€n entusiasm bland sina vĂ€ljare. Vallöften om bensinpriser och anslag till rĂ€ttsstaten krympte ihop nĂ€r det blev skarpt lĂ€ge. Möjligen blir det tredje gĂ„ngen gillt för S? Åkesson ingĂ„r för första gĂ„ngen i ett regeringsunderlag. Psykologiskt positionerade sig Magdalena Andersson som en maktkritiker som slog underifrĂ„n medan Åkesson mer lĂ€t som en överslĂ€tande statsminister. Det Ă€r ny och oprövad terrĂ€ng för SD. Det kan gĂ„ bra eller sĂ„ gĂ„r det inte bra; för att travestera en aktuell finansminister.

Jimmie Åkessons syfte med att alltid stĂ€lla upp till debatt nĂ€r S-ledarna kallar Ă€r att han utgĂ„r frĂ„n att han vinner pĂ„ det. Hittills har det ocksĂ„ varit sĂ„. Men snart kanske det omvĂ€nda gĂ€ller? Det kan gĂ„ fort i hockey.

Karta: SVT