Magdalena Andersson frigör sig stegvis frÄn det gamla

Socialdemokraterna anvÀnder tiden i opposition till att ompröva mycket av sin politik.

Teresa Carvalho Àr riksdagsledamot frÄn Norrköping och en av de mer framtrÀdande socialdemokraterna i den process av omprövningar och förnyelse som nu pÄgÄr inom partiet.

Teresa Carvalho Àr riksdagsledamot frÄn Norrköping och en av de mer framtrÀdande socialdemokraterna i den process av omprövningar och förnyelse som nu pÄgÄr inom partiet.

Foto: Louise Åsenheim

Krönika2024-01-18 13:00
Det hĂ€r Ă€r en krönika. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

I ett stort antal arbetsgrupper dĂ€r framförallt yngre och möjligen lovande politiker, haft ledande uppdrag, har partiet tagit itu med uppgiften att lĂ€mna en del gammalt bakom om sig för att kunna stĂ„ starkare i riksdagsvalet 2026. 

Partiledaren Magdalena Andersson inser allvaret. Även om S ligger bra till i opinionen för tillfĂ€llet sĂ„ hotas Socialdemokraternas förvĂ€rvade och sekelgamla roll som det naturliga regeringspartiet av samarbetet mellan Moderaterna och Sverigedemokraterna. M och SD Ă€r tillsammans ungefĂ€r lika stora som S i opinionsmĂ€tningarna. Skulle det lĂ€get stĂ„ sig ocksĂ„ nĂ€r vi kommer nĂ€rmare valdagen sĂ„ kan det bli mycket svettigt i de socialdemokratiska leden. 

Magdalena Andersson och partiledningen i stort stĂ€dar dĂ€rför undan pĂ„ sitt politiska bord. En jĂ€mförelse med de dĂ„varande fyra borgerliga partiernas samarbete i Alliansen inför riksdagsvalet 2006 ligger nĂ€ra till hands. Under stor mediebevakning samlades partiledarna Reinfeldt, HĂ€gglund, Leijonborg och Olofsson hemma hos varandra för att diskutera, kompromissa och förĂ€ndra sin politik inför valrörelsen. Man tillstod fel och ensidigheter i skatte- och fördelningspolitiken och lanserade en ny slags höger som attraherade mĂ„nga tidigare S-vĂ€ljare och som möjliggjorde Ă„tta Ă„r av borgerliga regeringar ledda av Moderaterna. Det var ett helt nytt grepp frĂ„n de borgerliga som mycket vĂ€l kunde ha pressat ut de oförberedda Socialdemokraterna till ovalbara ytterkanter. Nu blev det inte sĂ„. Sverigedemokraterna kom in i riksdagen 2010, "stal" de borgerligas majoritet och undergrĂ€vde Alliansens sammanhĂ„llning. 

Socialdemokraterna Ă€r ju i sig sjĂ€lva ett slags allians med minst lika stor bredd och spĂ€nnvidd som inom det dĂ„varande borgerliga Alliansblocket. Socialdemokraterna har under sina nĂ€stan Ă„tta Ă„r av regerande med Miljöpartiet, och under tidvis stort inflytande av ett pĂ„tagligt liberalt centerparti, kommit att halka snett i de tunga frĂ„gor om invandring, kriminalitet och energi som avgjorde valet 2022. Det vill S nu rĂ€tta till. Ska socialdemokratin ha en rimlig chans att kunna leda nĂ€sta - eller i vart fall nĂ€stnĂ€sta - regering sĂ„ vill det till att försöka skapa en ny sorts socialdemokrati som kan attrahera mĂ„nga tidigare högermittenvĂ€ljare. Arbetsgrupperna - och partistyrelsen - tar dĂ€rför itu med surdegarna om en för slapp invandringspolitik, för lĂ„ga straff, Nato, höghastighetstĂ„g, kĂ€rnkraft, kunskap i skolan och annat. 

Det Ă€r klok politik pĂ„ samma sĂ€tt som det offentliga alliansbygget var klok politik dĂ„ det begav sig. De borgerliga satt fast i en gammal form som inte hade kraften att utmana Socialdemokraterna. Borgerligheten tog dĂ€rför itu med de frĂ„gor om skatter och fördelning som i decennier hade omöjliggjort lĂ„ngsiktiga borgerliga fyrpartiregeringar. Moderaterna tog ett stort ansvar som största parti. "Vi har haft fel och vill nu göra rĂ€tt", sa moderata företrĂ€dare lika ofta som de lanserade sig som ett parti för arbetare som gillar lĂ€gre skatt mer Ă€n höjda bidrag. 

Socialdemokrater Àndrar sig inte pÄ samma vis som moderater; sÄ Àr det. Socialdemokrater Àndrar sig ogÀrna för att man har haft fel utan dÀrför att sÄdant som tidsandan, Putin, invandringen, klimatet, narkotikahandeln och/eller andra partier har förÀndrats och haft fel. Men det spelar mindre roll i det lÄnga loppet. Socialdemokratin frigör sig - som sÄ mÄnga gÄnger förut - frÄn det som har varit för att pÄ sÄ sÀtt öppna sig för vara med och styra i det nya.