LĂ„t muslimerna vara–slĂ„ till mot all politisk islam

Tove Lifvendahl Àr politisk chefredaktör pÄ Svenska Dagbladets obundet moderata ledarsida.

Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson höll jultal i Stockholm i lördags den 2 december. Bilden hÀr Àr dock frÄn en annan jul och en annan tid.

Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson höll jultal i Stockholm i lördags den 2 december. Bilden hÀr Àr dock frÄn en annan jul och en annan tid.

Foto: Anders Wiklund/TT

Krönika2023-12-04 05:15
Det hĂ€r Ă€r en krönika. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

PĂ„ söndagen 3 december publicerade Lifvendahl en krönika pĂ„ ledarsidan dĂ€r hon förde ett resonemang om likheterna och antagonismen mellan Sveriges tvĂ„ "arbetarpartier" S och SD. (För tydlighets skull vill jag redogöra för att nĂ€r det gĂ€ller "arbetarpartier" Ă€r jag sjĂ€lv och Folkbladet med pĂ„ ett hörn.)  Enligt SVT: s vallokalsundersökningar vid riksdagsvalet 2022 sĂ„ röstade "arbetare", bĂ„de medlemmar i LO och de som inte Ă€r medlemmar, framförallt pĂ„ Socialdemokraterna (30,7) procent och pĂ„ Sverigedemokraterna (28,8 procent.)

Tove Lifvendahls anslag Ă€r att den heta striden mellan S och SD pĂ„ senare tid har vĂ€xlat frĂ„n invandringen - dĂ€r de bĂ„da partierna numera egentligen har snarlika positioner - och till islamismens stĂ€llning och inflytande i Sverige. Hettan i islamkonflikten mellan de tvĂ„ mest folkliga partierna illustreras vĂ€l av SD-ledaren Jimmie Åkessons tal pĂ„ partiets landsdagar (partikongress) i VĂ€sterĂ„s den 25 november och S-ledaren Magdalena Anderssons jultal pĂ„ Årsta torg i Stockholm den 2 december. 

Åkesson gick till hĂ„rt angrepp pĂ„ fundamentalistiska moskĂ©er i Sverige som borde "rivas" och pĂ„ Socialdemokraterna som han betraktade som "fega ynkryggar" om de inte gjorde rent hus med den politiska islamismen. 

Magdalena Andersson vĂ€djade i sin tur till riksdagsledamöter frĂ„n M, L och KD att de skulle kasta ut SD frĂ„n regeringsunderlaget genom att frĂ„ga sig: "Var gĂ„r min grĂ€ns? Vem Ă€r jag som mĂ€nniska? Det rĂ€cker med att tvĂ„ stycken av er; stĂ€ller sig upp och sĂ€ger: ”Det rĂ€cker nu. Jag kan inte vara med och legitimera den hĂ€r utvecklingen lĂ€ngre (--) grundlagsskyddade rĂ€ttigheter attackeras med full kraft, hets riktas mot mĂ€nniskor enbart pĂ„ grund av deras tro, partiledare ifrĂ„gasĂ€tts utifrĂ„n sin etniska bakgrund och Nato-processen riskeras."

Det Ă€r kort sagt ett uppskruvat lĂ€ge mellan Sveriges tvĂ„ största partier. InstĂ€llningen till islam triggar konflikterna och de populistiska generna. Tove Lifvendahl sammanfattar sansat: "Det finns ingen inbyggd motsĂ€ttning mellan att vara troende muslim och svensk. Men det finns en inbyggd konflikt mellan politisk islam och ett fritt och demokratiskt Sverige."  Lifvendahl hoppas för sin del att Moderaterna ska kunna kliva in som det stora borgerliga partiet och markera en "trygg liberalkonservativ hĂ„llning" i konflikten. Det Ă€r förstĂ„s vĂ€lkommet. Men i första hand bör S och SD i sina mĂ„nga arbetarvĂ€ljares intresse tona ner det religiösa brĂ„ket och ty sig till Tove Lifvendahls uppmaning om raka och Ă€rliga ja till muslimer och nej till politisk islam.