Klockan fyra pÄ torsdag vÀnder socialdemokratin blad

Klockan fyra pÄ eftermiddagen pÄ torsdag i denna vecka kommer Magdalena Andersson att vÀljas till partiledare för Socialdemokraterna

Finansminister Magdalena Andersson skiftar snart skepnad till partiledare och statsminister Magdalena Andersson.

Finansminister Magdalena Andersson skiftar snart skepnad till partiledare och statsminister Magdalena Andersson.

Foto: TT

Krönika2021-11-01 05:15
Det hĂ€r Ă€r en krönika. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

Tobias Baudin fĂ„r vĂ€nta till lördag förmiddag innan partikongressen vĂ€ljer honom till partisekreterare. Det Ă€r tvĂ„ bra personer som tillsammans med ett nĂ„got omstöpt ledargalleri - kanske Mikael Damberg som finansminister, kanske nĂ„gon ny efter Ibrahim Baylan som avgĂ„r och positionsbyten för nĂ„gra andra - ska ta sig an uppgiften att försöka hĂ„lla S kvar som största parti i valet och att det görs pĂ„ ett sĂ„dant sĂ€tt att det finns ett tillrĂ€ckligt antal partier/mandat att samverka med efter valet. 

Som nyvald partiledare, med endast tio mÄnader kvar till ett antagligen superjÀmnt val, kommer Magdalena Andersson att ha en mycket stark stÀllning pÄ partikongressen. Kongressen huvudnummer Àr just valet av Andersson till partiordförande. Det finns starka förhoppningar om att hon som Sveriges första kvinnliga statsminister ska kunna dra mycket positiv uppmÀrksamhet till sig och partiet inför valet. Lusten att omedelbart politiskt skadeskjuta henne med kongressbeslut som gÄr henne emot kommer att vara mycket begrÀnsad. För första gÄngen pÄ jag vet inte nÀr sÄ finns det i och för sig en organiserad falang bland ombuden pÄ kongressen. Falangen Àr inspirerad av det vÀnsternÀtverk som trasade sönder brittiska Labour. Falanger av det hÀr slaget Àr farliga eftersom sammanhÄllningen och tilliten skadas i partiet. Lojaliteten flyttas frÄn partiet och till falangen. HÄrda ord och personangrepp riktas mot misshagliga partiföretrÀdare. Aktivism och slagord riskerar att överflygla den socialdemokratiska reformismens paradgrenar eftertÀnksamhet och balans. Partiet riskerar att tryckas ut mot ovalbara ytterkanter. Retoriken i falangen Àr klassiskt vÀnsterpopulistisk; med udden riktad mot socialdemokratins ledning. Exempelvis har Magdalena Andersson personligen getts skulden för valförlusten 2018 och anklagats för att endast pÄ lÄtsas vilja göra nÄgot Ät ojÀmlikheten i samhÀllet.

Mer sansade delar av partiet kommer sÀkert att se till att kongressen inte gÄr pÄ tok utan istÀllet blir en tilldragelse dÀr den nya partiledningen kan staka ut en kurs för vad som behöver göras för att hÄlla sig kvar pÄ banan framöver. JÀmlikhet och tillit Àr oersÀttliga vÀrden i en vÀlfÀrdsstat som den svenska. Det finns flera allvarliga och vÀlkÀnda problem i samhÀllet som dels Àr kopplade till en lÄngvarigt misslyckad integration av mÀnniskor frÄn andra delar av vÀrlden och dels har direkt bÀring pÄ sviktande jÀmlikhet och tillit. HÀr finns socialdemokratins hemmaplan just nu.