Jag ber en bön för att åklagaren har mycket på fötterna

USA: s tidigare president och möjligen blivande presidentkandidat Donald Trump har nu åtalats i New York.

Polisen förstärker nu säkerheten ytterligare vid domstolsbyggnaden på Manhattan i New York där Donald Trump väntas infinna sig i början av nästa vecka.

Polisen förstärker nu säkerheten ytterligare vid domstolsbyggnaden på Manhattan i New York där Donald Trump väntas infinna sig i början av nästa vecka.

Foto: TT

Krönika2023-04-01 06:15
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Åtalet gäller, enligt vad som framkommit, misstänkt brottslighet från Trumps sida i samband med en stor utbetalning (hush money som amerikanarna säger) till en kvinna för att köpa hennes tystnad om en sexträff med Trump år 2006. Flera andra åtal - av allvarligare art - mot expresidenten väntas vara på väg in. Bland annat kan man förmoda ett åtal för Trumps inblandning i stormningen av Kapitolium i januari 2021 och för hans försök att påverka rösträkningen i Georgia i senaste presidentvalet. 

Säkerhetsarrangemangen är redan omfattande utanför domstolsbyggnaden på Manhattan i New York där Donald Trump väntas infinna sig i början på nästa vecka. Donald Trump har mycket grovt hetsat mot åklagaren i New York och mot "etablissemanget" i stort för att ägna sig åt politisk förföljelse av honom. När åtalet blev känt uttalade också många höga politiker i det republikanska partiet i hårda och svavelosande ordalag sitt stöd för Trump. Det finns anledning att känna oro för hur och vartåt den här processen ska fara iväg med USA.

Det piskas nu upp en mycket obehaglig och explosiv politisk stämning i USA. Den amerikanska modellen för hur bland annat distriktsåklagare utses gör definitivt inte den politiska laddningen svalare. Distriktsåklagaren som åtalar Donald Trump är en folkvald demokrat. Det vill verkligen till att åklagaren har mycket på fötterna i sitt åtal. Donalds Trumps mer fanatiska anhängare kommer hur som helst att betrakta åtalet som ett partipolitiskt angrepp. Men den stora gruppen av vanliga hyggliga mittenrepublikaner kommer förmodligen att påverkas i sina politiska sympatier av hur åtalet och rättegången utvecklas. 

Det är en svår och kanske för lång tid avgörande prövning för rättsstaten i USA som väntar. Efter stormningen av Kapitolium håller nog säkerhetstjänsterna öppet för att allt kan vara möjligt i samband med Trumps framträdanden i domstolarna. Ett mardrömsscenario är att Donald Trump kan bedriva sin presidentvalskampanj parallellt med den säkerligen utdragna rättegången och att den republikanska sidan lyckas att sätta bilden av att åtalet är en politisk komplott mot det amerikanska folkets främsta förkämpe; eller något sådant. Utgången av rättegången i New York kommer sannolikt att påverka USA - och därmed oss övriga i den västliga sfären - för lång tid framöver. Frias Trump ser det mycket mörkt ut. Jag ber en bön för att bevisen håller.