Ibland är ansvar tungt som en sten - nu är stenens tid

Nu rullar ansvarsfrågorna in på riktigt i Coronapolitiken. Det står och väger. Att försöka springa ifrån sitt ansvar kommer inte att väga till springarens fördel.

Socialminister Lena Hallengren tog emot Coronakommissionens beska och tydliga kritik på tisdagen. Nu rullar ansvarsfrågorna in på riktigt.

Socialminister Lena Hallengren tog emot Coronakommissionens beska och tydliga kritik på tisdagen. Nu rullar ansvarsfrågorna in på riktigt.

Foto: Amir Nabizadeh/TT

Krönika2020-12-17 05:15
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Ansvarsprincipen stod i centrum då Coronakommissionen nyligen lämnade sin första rapport: "Den som har ansvar för en verksamhet i normala situationer också har motsvarande ansvar vid störningar i samhället." Så fungerar det. Det ligger i ansvarets natur att det ibland är lätt som en fjäder och ibland tungt som en sten. Nu är stenens tid. 

Äldredöden är ett trauma som berör miljoner av oss svenskar och äldredöden har satt bilden av Coronan i Sverige. Kommissionen pekar på att det tidigt - man citerar bland annat en pressträff med Folkhälsomyndigheten den 18 mars - fanns kunskap om att äldre människor med bristsjukdomar av olika slag löpte extra stor risk att smittas och att dö i smittan. 

Enligt kommissionens mening står det klart att "ambitionen att skydda de äldre i den svenska övergripande strategin var och är riktig. Det står likafullt klart att strategin i denna del har misslyckats." Man slår också fast att "Regeringen styr riket (1 kap. 6 § regeringsformen) och regeringen hade därför bort ta de initiativ som behövts för att äldreomsorgen skulle stå bättre rustad för en kris av detta slag."

De statliga myndigheterna Socialstyrelsen och Folkhälsomyndigheten får även de stark kritik av Coronakommissionen: "Det är klandervärt att förhållandena på särskilda boenden med genomgående svaga äldre inte uppmärksammades tidigare, i synnerhet då det redan fanns kunskap om att sjukdomen var särskilt allvarlig för den gruppen. Folkhälsomyndigheten och Socialstyrelsen borde omgående ha lagt mera vikt vid förhållandena på särskilda boenden. Vår bedömning är att dessa myndigheter inte haft en tillräcklig överblick över den kommunala äldreomsorgens problem och brister. Det innebar att vägledning för arbetet i äldreomsorgen dröjde."

Regionerna får kritik för att de inte tagit sitt ansvar för att människor inom den kommunalt organiserade äldreomsorgen inte blivit medicinskt och individuellt bedömda av läkare på ett tillbörligt sätt. 

Rapporten från kommissionen kommer att få konsekvenser. Dels i form av avsevärda förbättringar inom äldreomsorgen. Dels i form av att ansvar utkrävs på de nivåer som kritiseras hårt för bristande ansvarstagande. 

Coronakommissionen har uppvisat självständighet och oberoende gentemot den statsmakt som givit dem uppdraget att utvärdera äldredödens orsaker. Nu är det upp till staten att visa hedern att inte försöka fly sitt ansvar.