Hon kan ge ökat hopp för friheten och demokratin

Ryssland har inlett 2024 med terrorbombningar mot civila mål inne i flera ukrainska städer. Bostadshus efter bostadshus förstörs.

Här ser vi Nikki Haley i aktion på ett av alla de valmöten inför primärvalen som hon är ute på just nu. Ett starkt primärval för Nikki Haley är något som den fria världen samfällt borde be för.

Här ser vi Nikki Haley i aktion på ett av alla de valmöten inför primärvalen som hon är ute på just nu. Ett starkt primärval för Nikki Haley är något som den fria världen samfällt borde be för.

Foto: Robert F. Bukaty

Krönika2024-01-03 05:15
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det ukrainska folket betalar ett fruktansvärt pris för sitt geopolitiska öde att vara måltavla för ett aggressivt och groteskt Ryssland som tycks vara beredda att offra hur många liv som helst för sin iver att komma tillbaka som en skräckinjagande stormakt. 

Nikki Haley är en av de republikanska politiker som kampanjar för att bli utsedd till sitt partis kandidat i USA: s presidentval i november i år. Enligt de opinionsmätningar som amerikansk politik stadigt bjuder på har Nikki Haley hyfsade chanser att besegra demokraternas sittande president Joe Biden. Dessvärre har hon väldigt små chanser att besegra Donald Trump i sitt eget parti i de primärval som drar igång om knappt två veckor.  För världen vore det dock solklart mycket bättre om de amerikanska väljarna i presidentvalet framemot hösten hade att välja mellan Joe Biden och Nikki Haley istället för mellan Trump och Biden. 

Nikki Haley är nämligen - till skillnad mot Trump och de flesta andra republikanska kandidater - glasklar med betydelsen av starkt amerikanskt stöd till Ukraina. I en intervju i amerikansk tv på nyårsdagen sa Haley i min översättning att "det sista jag vill är att Amerika ska gå ut i krig. Att förse Ukraina med vapen handlar om förebygga krig. Joe Biden behöver göra ett bättre jobb med att förklara att en seger för Ryssland är en seger för Kina och Iran."

EU har vissa problem med Ungern vars regering hellre går Rysslands ärenden än vad man vill ge stöd för Ukrainas frihet och demokrati. Men det hindret kan EU passera utan några större problem. Ett USA som vänder Ukraina ryggen - vilket mycket talar för att Donald Trump skulle göra som president - vore däremot en katastrof.

De samlade västmakterna i EU och Nato har hittills stått enade i sitt stöd för Ukraina. Vilket förstås är helt logiskt. Rysslands våldsamma krig är riktat mot väst, mot demokrati och mot mänskliga rättigheter. När Ryssland nu tycks trappa upp kriget så vill det till att EU och Nato är följsamma. Ekonomiskt är det inga bekymmer för väst att förse Ukraina med de militära och statsförvaltningsresurser som krävs. För friheten i världen är det mycket illa med allt annat än ett krigsslut där Ryssland otvetydigt får erkänna sig besegrat. 

Ett starkt primärval för Nikki Haley kan därför vara det som stagar upp USA igen och som kan ge det nödlidande ukrainska folket ökat hopp om fred och frihet. Och som kan ge folken i EU och USA minskade risker att behöva ge sig ut i krig.