Ett avtal som gav politiken mer mening och innehåll

Utan att överdriva särskilt mycket kan man hävda att den nu snart upplupna mandatperioden hade varit närmast innehållslös utan Januariavtalet.

Eva Nordmark har uthålligt och hedervärt sett till att Socialdemokraterna har samarbetet klokt och rimligt i frågor om anställningslagar och omställningsskydd.

Eva Nordmark har uthålligt och hedervärt sett till att Socialdemokraterna har samarbetet klokt och rimligt i frågor om anställningslagar och omställningsskydd.

Foto: TT

Krönika2022-01-29 06:15
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Inte i så mening att inget annat har blivit gjort. En regering har alltid att hantera det som händer i verkligheterna och de gångna fyra årens verkligheter har varit sprängfyllda av händelser att hantera. Pandemin och gangsterkriminaliteten är megahändelser; dessutom av så pass ovanlig art att regeringen i många lägen har fått treva sig fram i ett erfarenhetslöst och motstridigt och samhällspolitiskt laddat mörker. Januariavtalet med Liberalerna och Centerpartiet hade däremot ett politiskt innehåll från början. Här fanns en viljeinriktning, något eftersträvansvärt som partierna under utdragna förhandlingar enats om att utföra under mandatperioden. Att ansvariga politiker har förmåga och kompetens att ta hand om verkliga verkligheter är förstås viktigast. Men många väljare uppskattar även om politikerna vill något på egen hand.

På torsdagen denna veckan (27 januari) kunde statsråden Eva Nordmark och Anna Ekström tillsammans med centerpartiets Martin Ådahl presentera två lagrådsremisser som innebär att en symbolpolitiskt och sakligt laddad tvistefråga har fått sin lösning. Dels görs förändringar i anställningslagarna som minskar pålagorna och ökar friutrymmet för arbetsgivarna på rimliga sätt. Dels införs ett generöst omställningsstöd för löntagare som vill ta chansen att på goda ekonomiska villkor vidareutbilda sig i upp till ett år.  En god kompromiss föddes fram utifrån en gemensam ansats att förbättra företagandets och arbetslivets villkor i Sverige. 

Januariavtalet har även skärpt upp den statliga skolpolitiken på ett hälsosamt sätt och äganderätten i den för Sverige så avgörande skogsnäringen har fredats visavi alltför klåfingriga myndigheter och klimatapostlar. Som parti har Socialdemokraterna genom Januariavtalet kunnat skaka av sig en del av myten om att den som ingår ett avtal med S kommer att bli lurad och sviken. Inte minst har arbetsmarknadsminister Eva Nordmark visat att Socialdemokraterna är att lita på. Här har partiet gjort en investering som kan visa sig bli mycket värd vid de förhandlingar med andra partier som på ena eller andra sättet väntar på andra sidan valdagen i september. Januariavtalet har på det viset varit en studiecirkel i jämlikhet för det socialdemokratiska partiet. Samverkan med andra partier handlar inte bara om att säkra den egna makten utan om att få angelägna samhällsreformer utförda tillsammans med andra vettiga partier som lever i ungefär samma verkligheter. Det är en lärdom som är värd resan som gjorts.