Enstaka mord Àr nÄgot helt annat Àn gangstervÄldet

Jerzy Sarnecki Àr Kriminologen med stort K. Under decennier har han dominerat den kriminologiska scenen i Sverige.

Ett av alla polisuppbÄd efter ett av alla gangstermord i Sverige.

Ett av alla polisuppbÄd efter ett av alla gangstermord i Sverige.

Foto: Mats Andersson/TT

Krönika2022-01-27 05:15
Det hĂ€r Ă€r en krönika. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

23 januari var han gĂ€st i Söndagsintervjun i P1. Jerzy Sarnecki Ă€r en intressant person. Det mest intressanta med honom Ă€r nog - vid sidan av hans djupa kunskaper - hans "filosofiska sammanhang" dĂ€r han placerar in brottsutvecklingens kurvor och diagram. Sarneckis filosofi Ă€r i min korta sammanfattning att "det var vĂ€rre förr." En grundmurad nutidsoptimism Ă€r nĂ„got av Sarneckis adelsmĂ€rke. Och inget fel i det förstĂ„s. Men det kan bli problematiskt nĂ€r nĂ„got nytt intrĂ€ffar. Jerzy Sarneckis - och mĂ„nga andras - envetna ambitioner att försöka relativisera den hastigt uppblommande gangsterkriminaliteten Ă€r ett sĂ„dant problem. 

I mina yngre dagar arbetade jag pÄ Hasselakollektivet i HÀlsingland som startade 1969. Vi tog emot ungdomar som de sociala myndigheterna placerade pÄ grund av bland annat narkotikaberoenden. Kollektivets förestÄndare var likt mig sjÀlv aktiv socialdemokrat. Inledningsvis hade jag svÄrt att förstÄ den ilska som riktades mot oss frÄn delar av den socialdemokratiska partiapparaten. Enligt den rÄdande S-filosofin var allt "vÀrre förr"; innan S tog hand om regerandet och steg för steg byggde upp vÀlfÀrdens alla sociala tryggheter. NÀr vi larmade om narkotikans hÀrjningar sÄ uppfattades det instinktivt som ett slags attack frÄn höger och som ett underkÀnnande av den sociala fördelningspolitikens kraft att undanröja elÀnde och brott. Vilket ju inte alls var vÄr mening. VÄr avsikt var att upplysa om vad det nya - narkotikan - stÀllde till med. Vilket inte hade ett dugg med kritik mot fördelningspolitiken att skaffa.

Gangsterkriminaliteten Àr vÄr tids nya omstÀndighet. Gangsters skjutande och sprÀngande har inte ett dugg att göra med om det begicks fler mord pÄ 1990-talet. Gangsterkriminaliteten Àr systemhotande pÄ ett helt annat sÀtt Àn mÄnga men enstaka mord. Gangsters har vÄldskapital, fÄ mördare döms av rÀttsstaten, vittnen och myndigheters tjÀnstemÀn skrÀms till tystnad och allmÀnhetens tilltro till myndigheter och medmÀnniskor skadas pÄ mÄnga hÄll i landet. Jerzy Sarnecki och hans filosofiska frÀnder bör ta till sig att gangsterkriminaliteten inte mÄste vara ett grundskott mot en optimistisk syn pÄ sociala förbÀttringars betydelse för en samhÀllsutveckling dÀr det var vÀrre förr. Att förneka eller att relativisera gangsterkriminalitetens unikt systemhotande och samhÀllsförÀndrande kraft Àr dÀremot ett bestÀmt steg pÄ vÀgen mot ett samhÀlle dÀr det var bÀttre förr.