En djupare förståelse av judisk kamp och tragik

Skulle det åter bli livsfarligt att leva som jude i diasporan så finns Israel där som en trygg utpost. Hamas terrorangrepp slog hål på den tryggheten.

Här en drygt tjugo år gammal bild från en demonstration för att uppmärksamma de nazistiska pogromerna mot judar i Tyskland 1938. När de som mördar judar istället som nu är islamister och anti-semiter så skäller demonstranterna istället på Israel. Ur led är tiden. Minst sagt.

Här en drygt tjugo år gammal bild från en demonstration för att uppmärksamma de nazistiska pogromerna mot judar i Tyskland 1938. När de som mördar judar istället som nu är islamister och anti-semiter så skäller demonstranterna istället på Israel. Ur led är tiden. Minst sagt.

Foto: Malin Hoelstad/SvD/TT

Krönika2023-11-09 05:15
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I natt har det gått 85 år sedan novemberpogromerna mot judar i Tyskland kulminerade med det som kom att kallas för Kristallnatten. Nazisterna och deras stormtrupper i SA organiserade morden på minst 400 judar och den omfattande vandaliseringen av judiska människors egendomar och deras församlingars synagogor. Tiotusentals judar greps och transporterades iväg till koncentrationsläger. 

Därefter satte nazisterna igång med den ofattbara Förintelsen. Över sex miljoner män, kvinnor och barn kunde mördas industriellt och storskaligt och på de mest fruktansvärda sätt man kan tänka sig bara därför att de var just judar.

7 oktober 2023 slog det groteska judehatet till igen. Terrorgruppen Hamas med bistånd av sympatisörer från andra terrororganisationer i regionen trängde in i Israel och mördade kallblodigt och groteskt 1400 människor i Israel och tog med sig 280 människor i som gisslan. 

Tidigare i veckan lyssnade jag på Willy Silberstein i P1 Morgon. Silberstein är en erfaren och meriterad journalist och korrespondent från Norrköping som har arbetat på Sveriges Radio i lite drygt två decennier. Under flera år därefter har han också varit ordförande för den Svenska kommittén mot antisemitism.

När jag lyssnade på honom kände jag att jag slogs av en insikt; en djupare förståelse av den enorma tragik som Förintelsen har fört med sig och som drabbar många människor med judisk bakgrund så hårt.

Willy Silberstein förklarade vad som gör Hamas angrepp än värre: Alltsedan Förintelsen har det hos honom själv och hos väldigt många andra judar funnits en förtröstan om att utifall det återigen blir omöjligt och livsfarligt att leva som jude i diasporan så finns Israel där som en trygg utpost. Hamas terrorangrepp slog hål på den tryggheten.

Därför har Israel inga alternativ. Israel måste slå ut Hamas och än en gång göra det helt tydligt för världens antisemiter var gränsen går. Vilket leder till enorma lidanden för människor som lever i diktaturer i Gaza och även på Västbanken. Det är en skam och en tragisk fars - för att låna ord av den forna vänstergurun Karl Marx - att 30-talets nazister har ersatts av 20-talets vänster som runtomkring i västvärldens städer (medvetet och omedvetet) demonstrerar för terroristernas rätt att kasta judarna ut i havet. Nyligen spelade jag in en podd om dessa förhållanden med V: s gruppledare i Norrköping Nicklas Lundström. Finns det någon lösning? Lyssna gärna här på Folkbladet eller där poddar annars finns.