Detta Àr Muharrem Demiroks enda rimliga övertygelse

Centerpartiet presenterade nyligen sin valanalys. Jag har tagit mig igenom de 112 tÀtt skrivna sidorna i rapporten. Det börjar bra.

Muharrem Demirok Àr Centerpartiets nya partiledare. Det Àr han som ska ta över efter Annie Lööf. Demirok har ett tufft lÀge. Men skiftar han till en mer rimlig övertygelse sÄ kan allt hÀnda.

Muharrem Demirok Àr Centerpartiets nya partiledare. Det Àr han som ska ta över efter Annie Lööf. Demirok har ett tufft lÀge. Men skiftar han till en mer rimlig övertygelse sÄ kan allt hÀnda.

Foto: Albin Wiman

Krönika2023-02-23 05:15
Det hĂ€r Ă€r en krönika. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

Det tidigare regionrÄdet i Kalmar Christer Jonsson har undertecknat förordet den 23 februari i Kyrkeby; en liten smÄlÀndsk ort som i sitt ortsnamn sammanfattar det traditionella centerpartiets starka förankring i byar och kyrkor pÄ landet. Av det dÀr finns emellertid inte sÄ mycket kvar. Analysgruppen som bestÄtt av 15 förtroendevalda centerpartister och ett sekretariat med sex personer konstaterar: "Att partiet i detta val förlorar riksdagsmandaten i JÀmtland, Gotland, Kalmar, Kronoberg, VÀstra Götaland norra, Norrbotten samt SkÄne norra och östra smÀrtar oss djupt. Det leder till att sydöstra Sverige, liksom klassiska centerbygder i vÀst och norr, helt saknar centerpartistiska riksdagsledamöter." Totalt fick C 6, 7 procent i riksdagsvalet. Analysgruppen skriver: "Vi spenderade Àn en gÄng mest pengar per vunnen röst pÄ vÄr valkampanj, vilket bör stÀmma till eftertanke."

Valet gick kort sagt inte bra för Centerpartiet. Den i mina ögon pĂ„ tok för lĂ„nga valanalysen - fyra gĂ„nger sĂ„ omfattande som de fem gĂ„nger större socialdemokraternas motsvarande dokument - gör det dock onödigt svĂ„rt att tydligt fĂ„ syn pĂ„ vilka problem som analysgruppen lyfter fram som de frĂ€msta orsakerna till valförlusten. En kritik som upprepas Ă€r varianter av denna mening: "Det fanns ett mĂ„tt av önsketĂ€nkande som gjorde det svĂ„rare att samlas bakom en realistisk bild av partiets möjliga vĂ€gval." Sagt med mina ord: Centerpartiet blev ensamt i den "breda mitten."  Man röstade ja till Löfven (S) som statsminister men röstade nej till hans budget. Centerpartiet möttes med misstro i alla lĂ€ger. En annan mening som upprepas ofta Ă€r uppmaningen till Annie Lööfs eftertrĂ€dare Muharrem Demirok att "Utarbeta och förankra en strategi för hur Centerpartiet ska fĂ„ ökat inflytande i svensk politik."

Slutorden i valanalysen gĂ€rdar in Demiroks jaktmarker: "Det Ă€r vĂ„r övertygelse att vĂ€ljarna i valet 2026 kommer att lĂ€ngta efter förĂ€ndring och efter en regering som inte Ă€r beroende av Sverigedemokraterna. Centerpartiet ska vara vĂ€l förberedda politiskt och redo att kunna ingĂ„ i en ny regering som förhoppningsvis kan bildas efter valet 2026."  Den dĂ€r övertygelsen lĂ€mnar S bakom sig i sin valanalys. Det borde Centerpartiet ocksĂ„ göra. Muharrem Demiroks övertygelse bör sjĂ€lvklart vara att vĂ€ljarna i nĂ€sta val kommer att lĂ€ngta efter en regering som Ă€r beroende av Centerpartiet. Det Ă€r det enda rimliga.