Det är vi som riskerar att hamna i karantän

Oskar Nordström Skans är nationalekonom och professor i Uppsala och en av tio medlemmar i den Omstartskommission som på Stockholms handelskammares räkning presenterade sina förslag tidigare i veckan.

Oskar Nordström Skans vid Uppsala universitet är en professor i Folkbladets Widar Anderssons tycke och smak.

Oskar Nordström Skans vid Uppsala universitet är en professor i Folkbladets Widar Anderssons tycke och smak.

Foto: Pressbild, UNT-arkiv

Krönika2020-08-19 06:14
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

"Omstarten" handlar om hur Sverige och svenskt samhällsliv och ekonomi ska komma igång igen efter Coronapandemin. Eller snarare under Coronapandemin. Pandemin är ju på inget sätt över. Men den första fasen kan väl sägas vara passerad. Chocken över vad som har vart och varit börjar lägga sig och människor med kunskap och kompetens börjar på allvar blicka framåt. Vilket väl - lite högtidligt uttryckt - är en av mänsklighetens främsta framgångsfaktorer här på jorden. 

Oskar Nordström Skans har ett pragmatiskt förhållningssätt till saker och ting. Hans ingång i stora och viktiga frågor om arbete, handel och regerande är mer inriktade på praktiska resultat än på renlärighet visavi ismer och käpphästar av olika slag.

Redan för tre månader sedan - DN Debatt 21 maj - argumenterade Nordström Skans utefter de linjer som han senare utvecklade i Omstartkommissionens rapport: "För ekonomins skull bör vi harmonisera vårt smittskydd med omvärldens. (--) En rimlig grundprincip framöver är att göra och säga likadant som omvärlden, om vi inte har bevis för att det är skadligt. (--) Vår ekonomi kräver omvärldens förtroende – vi behöver fungerande internationella flöden av personer för besöksnäringen, resebranschen, industrin, byggbranschen, lantbruket; För att utbytet ska återuppstå måste vi bli ett land som alla andra." 

Vi kan tycka att vi har mer rätt än fel. Vi kanske rentav har mer rätt än fel. Men det spelar liksom ingen roll om den globala bilden av Sverige är att vi är ett land som inte tar virusbekämpningen på allvar. Det är vi som riskerar att sättas i internationell karantän när världen öppnar upp. Vilket vore förödande. 

För att bli ett "land som alla andra" anser Oskar Nordström Skans att det till exempel vore bra med munskydd i kollektivtrafiken och i andra personnära/persontäta sammanhang. Det skulle bildsätta Sverige på ett mer globalt gångbart sätt vilket skulle bidra till att trösklarna till omvärlden filades ner. Det har han säkert rätt i. Valet mellan munskydd på bussen eller totalkrasch i näringslivet torde vara lätt.

För att bli ett starkt land igen behöver vi också enligt Nordström Skans frigöra oss från förmaningen att "stanna hemma vid minsta symptom." Nu finns kapaciteten att istället säga till folk att "testa dig vid minsta symptom." Vilket han har helt rätt i. Det är faktiskt helt sjukt och svindyrt att tvinga folk att vara hemma helt i onödan.

Karta: Uppsala universitet