Svedahl Àr en rastlös person som gillar att flyga

Reidar Svedahl gillar att flyga. Det har han alltid gjort. Hans flygande under pandemin Àr en moralisk förtroendefrÄga mellan honom och hans parti och vÀljare.

Reidar Svedahl gillar att flyga. Det har han alltid gjort. Hans flygande under pandemin Àr en moralisk förtroendefrÄga mellan honom och hans parti och vÀljare.

Foto: Titti Olovsson

Ledare2021-03-19 06:20
Detta Àr en ledare. Folkbladets ledarsida Àr oberoende socialdemokratisk.

Lokalkonkurrenten NT har publicerat "avslöjanden" om det liberala kommunalrÄdet Reidar Svedahls flygresande under pandemin. Han har flugit till Spanien nÄgra gÄnger och ett par gÄnger till kÀrleken i Schweiz. Av rubrikstorleken att döma tÀnkte jag först att Reidar Svedahl hade ljugit om sina förehavanden; en politiker som ljuger Àr och ska vara rökt. Men sÄ Àr det inte vad jag förstÄr. Han har heller inte brutit mot nÄgra lagar. Och att bryta mot rekommendationer Àr ju en tulipanaros; lÀtt att sÀga men svÄrt att göra. Om staten rekommenderar folk att avstÄ alla "onödiga resor" sÄ Àr det upp till var och en att bedöma vad som Àr onödigt och nödigt. Svedahl bedömde att de resor han gjorde var nödvÀndiga. Politik handlar om förtroende. Det primÀra förtroendet i politik vinns och förloras i relationen mellan den valde, hans/hennes parti och vÀljarna. Av hejaropen i sociala medier att döma sÄ tycks inte Svedahl sakna stöd. FrÄgan Àr dÀremot hur det Àr med det sekundÀra förtroendet? Olle VikmÄng (S), som leder den styrande kvartett av partier dÀr Liberalerna och Svedahl ingÄr, har vid ett par tillfÀllen uttalat sig i linje med indignationen i NT: s artiklar och uppmanat honom att "lÀgga korten pÄ bordet." Finns det relevanta kort att lÀgga pÄ bordet sÄ ska de förstÄs fram. Om inte, sÄ tycker jag att VikmÄng bör vara mer varsam med sin kollega.

Reidar Svedahl Ă€r till sin personlighet en entreprenör. Folkbladets reporter Susanna Beskow Norgren fĂ„ngade elegant in hans persona i en intervju inför kommunvalet 2014 dĂ„ Svedahl gjorde politisk debut som toppnamn pĂ„ dĂ„varande Folkpartiets valsedel: 

"Reidar Svedahl, med ett förflutet i resebranschen, sÀger att han under tio Är i Spanien lÀrt sig att dÀr kommer man ingenstans om man inte Àr glad, pratar med folk och "blir kompis". Han sÀger ocksÄ att han Àr medveten om risken att han i Sverige med sitt sÀtt uppfattas som oseriös. (--) Han kom till Norrköping i mitten av 1990-talet. Han arbetade pÄ Grand, var vd för Destination Norrköping och gjorde sig kÀnd genom att sÀtta en tomteluva pÄ RÄdhustornet, en jÀtteflagga pÄ hotellet och var ocksÄ den som gjorde VÀrmekyrkan till vÀrldens största adventsljusstake. Svedahl har startat flera olika företag i Norrköping, som en pokersajt, en dejtingsajt och ett företag som hjÀlpte andra företag med sociala medier. Turkietresor var han ocksÄ med och utvecklade. Flera företag som varit framgÄngsrika. Och andra som inte varit sÄ lyckade." Jag tror kort sagt att det Àr sÄ hÀr: Reidar Svedahl Àr en rastlös jÀkel som gillar att flyga. Och det Àr inte kriminellt.