Hög tid för Stefan Löfven att se om sitt hus

Tidigare i veckan medverkade moderaternas partiledare Ulf Kristersson i SVT: s Aktuellt.

Om blickar kunnat tala....Jimmie Åkesson och Annie Lööf Ă€r tvĂ„ av riksdagens huvudaktörer i det knepiga lĂ€ge som rĂ„der. Stefan Löfven kan inte sitta med armarna i kors. Han behöver se om sitt hus.

Om blickar kunnat tala....Jimmie Åkesson och Annie Lööf Ă€r tvĂ„ av riksdagens huvudaktörer i det knepiga lĂ€ge som rĂ„der. Stefan Löfven kan inte sitta med armarna i kors. Han behöver se om sitt hus.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Ledare2020-09-03 07:25
Detta Àr en ledare. Folkbladets ledarsida Àr oberoende socialdemokratisk.

 Kristersson fick upprepade frĂ„gor om eventuella samarbeten med Sverigedemokraterna utifall det skulle bli sĂ„ att det efter nĂ€sta riksdagsval finns en möjlighet för honom att bild en regering. Journalisternas frĂ„gor har udden riktad mot att Kristersson "Ă€ndrat sig." I valrörelsen 2018 svarade M-ledaren att de han ville "samarbeta, samtala, samverka eller samregera" med var Alliansen och inte Sverigedemokraterna. Nu öppnar han dock för samarbete med SD. Vilket naturligtvis inte Ă€r sĂ„ konstigt. Alliansen har ju sĂ„ att sĂ€ga tagit slut. Centerpartiet och Liberalerna har gĂ„tt över till Socialdemokraterna. Kvar i den ringhörnan finns just nu Moderaterna och Kristdemokraterna. Vilket antagligen inte Ă€r mycket att hĂ€nga i den parlamentariska julgranen nĂ€r parlamentet nĂ€sta gĂ„ng ska rösta om statsminister och regeringsbildare. DĂ€rför öppnar Ulf Kristersson för samarbete med Sverigedemokraterna. Denna anpassning till rĂ„dande lĂ€ge renderar nu mĂ„nga frĂ„gor och pĂ„stĂ„enden frĂ„n journalister och motstĂ„ndare. Vilket inte Ă€r konstigt. Politiker som uttryckt sig kategoriskt i ett visst lĂ€ge - dĂ€r det just dĂ€r och dĂ„ var nĂ€rmast oundvikligt att uttrycka sig kategoriskt - och som senare uttrycker sig mindre kategoriskt; de politikerna fĂ„r förstĂ„s rĂ€kna med att fĂ„ frĂ„gor om varför de "Ă€ndrat sig." 

I den andra ringhörnan gottar man sig ocksĂ„ Ă„t moderaternas nya position: "Jag Ă€r ganska bekymrad över att man (Moderaterna) vĂ€ljer att sĂ€tta statens finanser i hĂ€nderna pĂ„ ett frĂ€mlingsfientligt populistparti som SD," sa centerpartiets ledare Annie Lööf till SVT tidigare i veckan. Det stĂ€mmer nog att Annie Lööf Ă€r bekymrad. Det som bekymrar henne i det hĂ€r fallet Ă€r dock nog snarare att ett regeringsblock med M och KD, med stöd av SD i riksdagen möjligen kan nĂ„ Ă€nda in i kaklet. 

Annie Lööf Àr inte ensam om att uttrycka sin bekymran genom attacker pÄ Ulf Kristersson för samröret med SD. Center- och vÀnsteraktivister och partigÀngare gör vad de kan för att smutskasta och hÄna. Som socialdemokrat Àr jag mycket skeptisk till upplÀgget. Utöver problemet med att debatten brutaliseras och infantiliseras sÄ vet jag ju ocksÄ hur borgerliga aktivister under alla Är har "bekymrats och upprörts" över hur S har kunnat sÀkra sin regeringsmakt pÄ det gamla kommunistpartiet VPK/V med Lenins och Stalins blod Ànnu droppande frÄn fingrarna. De dÀr attackerna fungerade inte dÄ. Och de fungerar inte nu. SÄ istÀllet för att kasta sten i glashus borde S se om sitt hus medan tid finns.