En andra chans att bli rätt person på rätt plats

På fredagen besökte statsminister Ulf Kristersson en arbetsplats där lärlingar och praktikanter från Second Chance skolan i Norrköping arbetar Jag var där.

Fia Björde är rektor på Second Chance School i Norrköping. Patrik Palm är nytt kommunalråd för Moderaterna med särskilt ansvar för social omsorg. Och tidigare lärare på Second Chance School.

Fia Björde är rektor på Second Chance School i Norrköping. Patrik Palm är nytt kommunalråd för Moderaterna med särskilt ansvar för social omsorg. Och tidigare lärare på Second Chance School.

Foto: Widar Andersson

Ledare2022-11-11 18:30
Detta är en ledare. Folkbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Skolan har funnits i Norrköping sedan 1999. Kommunen är ägare. Det engelska namnet hänger samman med att skolan ingår i ett europeiskt nätverk för skolor med inriktning på att ge ungdomar just en andra chans att meritera sig in i arbetslivet. På hemsidan skriver skolan: "Vi tror att nyckeln till succé är rätt person på rätt plats!" Det tror jag med. 

Fia Björde är rektor på Second Chance School i Norrköping. Hon var med ute vid den arbetsplats som statsministern besökte på fredagen. Jag fick tillfälle att tala en stund med henne. Hon spred klokskaper och insikter omkring sig. Undervisningen på skolan är "otraditionell" och inriktad på att ge varje person chansen att hitta fram till en rätt plats för henne eller honom. Då handlar det inte om att ställa upp en massa hinder som eleven måste ta sig över för att kunna gå vidare. Det räcker gott och väl med de hinder som många människor redan släpar med sig i sitt inre. Man kan faktiskt i positiv mening bli rätt person på rätt plats utan att vara behörig för högskolestudier när man är 18-19 år gammal. Däremot är det mycket svårt att bli rätt person på någon vettig plats alls om man är lat och/eller ser på sig själv som en nolla och förlorare. Utbildningen på skolan har därför fokus på att hjälpa eleverna att vidga sina perspektiv och utvecklas som människa och att få högre förväntningar på sig själv.

Steg 1 för den 16-24-åring som börjar på Second Chance School är att med hjälp av mentorer och lärare, välja ett yrke att sikta mot. Tre av veckans fem utbildningsdagar förläggs sedan ute på en lämplig arbetsplats.

Second Chance skolornas metod bygger därför på goda samarbeten med lokala företagare. Fia Björde öste lovord över alla de små och stora företag som ställer upp och hjälper till utan att få någon mer ersättning än en "vetekrans" och en kopp kaffe ibland. Lärlingarna och praktikanterna på den arbetsplats som statsministern besökte arbetar på byggserviceavdelningen i Åhlin & Ekeroth Byggnads AB. Firmans vd Göran Lundström var på plats. 

– Vi har samarbetat i fem år med Second Chance skolan och det fungerar mycket bra. Vi gör en insats och vi får insatser tillbaka, sa Göran Lundström.

Patrik Palm har tidigare varit lärare på skolan. Nu är han nyblivet kommunalråd för M i Norrköping som nyligen tog över styret från S i kommunen. Han markerade tydligt att den nya kommunledningen uppskattar Second Chance skolan minst lika mycket som den tidigare S-ledningen. Det är bra.