Fängelset blir kulturhus i höst

Under sju veckor i höst blir det gamla fängelset kulturhus. Det blir musik, teater och konst, på temat klimatförändringar.

Flera av musikerna, skådespelarna och konstnärerna fanns med vid pressträffen vid fängelset.

Flera av musikerna, skådespelarna och konstnärerna fanns med vid pressträffen vid fängelset.

Foto: Susanna Beskow Norgren

Norrköpings kommun2019-08-29 16:00

"Fångar i rymden" – föreställningar om framtiden." Så kallas satsningen, ett samarbete mellan initiativtagaren Norrköpings Teaterkompani och fastighetsägaren Riksbyggen.

"Fångar i rymden" anspelar på att vi är fångar på Jorden, att vi är hänvisade hit.

Från den 7 september och sju veckor framåt blir det konst, musik, teater, föreläsningar och samtal som kretsar kring klimatförändringar, säger Olov Rasch, konstnärlig ledare för Norrköpings Teaterkompani.

– Konstnärer av olika sort är de mest känsliga, de är stormsvalor, och i det här är fallet är det inför klimatförändringarna, säger Olov Rasch.

 – För att inte hamna i förtvivlan måste vi göra någonting.

Vid invigningen blir det vernissage för konstutställningen, med verk av bland andra Ulla Fredriksson, med en altartavla, ett ljuskonstverk, inspirerat av havet, i fängelskyrkan, och Anx Kupiainen, med "Sugarcoated", godisklubbor av betsocker med ingjutna bin, en kommentar till lagförslaget om att använda ett bekämpningsmedel mot skadeinsekter, ett medel som också slår ut bin.

Under invigningen medverkar tre generationer, biskop Martin Lönnebo, Lars Stjernkvist (S) och Tintin Almqvist från Fridays for future.

Ett axplock ur höstens program: Sylvester Peipke spelar i "Lazaros" en tonåring som bara sitter i källaren och spelar. Björn Kjellman reciterar Harry Martinsons "Aniara".

Lasse Lindfors ger en hyllningskonsert till Johnny Cash, då det är 50-årsjubileum för skivan "San Quentin". Magnus Höjer samtalar med Lindfors om hans vänskap med Cash.

Rockbandet "Efterfesten" med Tobias Almborg och Magnus Johansson har releaseparty för sitt nya album "Frihet". Under den kvällen medverkar också Hardy Hum med "And we should die of that roar".

En annan konsertkväll bjuder bland annat på Ulfson Normal, där Mikael Kuylenstierna ingår, reggaeartisten Marx Gallo från Skärblacka, och Erik Wallsten som släppt EP:n "Godhetsknark".

Under "Ordet är fritt" inleds samtal av en inbjuden föreläsare. Debattören Birger Schlaug och socialpsykologen Lars Dencik är några av föreläsarna.

Hösten 2015 öppnades Norrköpings nerlagda fängelse också upp för en kulturhöst. Riksbyggen har haft fastigheten sedan 2014. 

Planen var att bygga 250 lägenheter på området, något ett gravfält och en dom satt stopp för. Riksbyggen har begärt resning i målet.

Ulla Fredriksson gör ett ljuskonstverk i fängelsekyrkan.
Ulla Fredriksson gör ett ljuskonstverk i fängelsekyrkan.
Karta: Dragsgatan 13
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!