Han trodde inte ens han skulle få vara med och delta i tävlingen.

Nu står han där som slutlig vinnare och tilldelas 50 000 kronor.

– Jag har aldrig tävlat på det här sättet tidigare och hade inga förväntningar alls och så kom jag så här långt. Jag är chockad, säger Ture.

Polstjärnepriset är en nationell tävling för unga talanger, 14-18 år, inom klassisk musik som arrangeras av Vänersborgs kommun. Deltagarna får testa sina tekniska och sceniska färdigheter och chansen att spela tillsammans med Göteborgs symfoniorkester.

I finalen, som avgjordes i Göteborg, framförde Ture H Tomasis trumpetkonsert sats ett. Juryns motivering lyder:

”En mycket vacker ton och högt utvecklad teknisk nivå på sitt instrument. Han visar ett moget och reflekterat musicerande med en imponerande, fokuserad scennärvaro. En mycket värdig vinnare.”

Det är, enligt arrangören, första gången en trumpetare kammar hem vinsten och Ture Herrgårdh möttes av stående ovationer när han förkunnades som vinnare.

– Jag tror inte att jag har fattat det än, säger Ture.

Vad betyder det för dig att ta hem det där här priset?

– Mycket. Till att börja med har jag utvecklats väldigt mycket under resans gång. Sedan betyder det att man får mycket uppmärksamhet runt om i landet. Jag fick chansen att spela med en jättefin orkester vilket var stor vinst bara det, sedan tilldelas jag 50 000 kronor. Jag får även gå en kurs i Vänersborg och får också chansen att representera Sverige i en lite större tävling i Europa.

Vad ska du göra för pengarna?

– Innan tävlingen så beställde jag en ny trumpet. Jag hade ingen aning om att jag skulle vinna men det kom väldigt passande att jag fick så mycket pengar för då är den trumpeten betald helt enkelt.

Ture går sista året på musiklinjen på De Geergymnasiet Musik och förhoppningen är kunna bli heltidsmusiker i framtiden.

– Det är väl det jag satsar på, att kunna försörja mig på musik och göra något jag älskar. Jag ska börja söka lite högskolor och så så får vi se var jag kommer in och så, säger han.