På onsdagen presenterade Norrköpings symfoniorkester (SON) sitt program för 2017-2018. Orkestern kan gå in i den nya säsongen med gott självförtroende efter den kortare turné man nyss genomförde i centraleuropa som ledde till lovord i flera lokala recensioner. Även denna säsong blir det en turné i Europa: i juni 2018 kommer SON att bland annat spela i Musikverein i Wien, som en del i The Allan Pettersson Project, under ledning av dirigenten Christian Lindberg.

– Allan Pettersson-projektet som varit väldigt framgångsrikt kommer också att utökas under året då vi lägger till Petterssons 2:a violinkonsert, säger Agneta Lindmark Thomas, kommunikationschef på SON.

Men även innan turnén bjuder man på en hel del godbitar. En spännande konsert kommer att äga rum med den grammisvinnande artisten Jenny Wilson som valt att samarbeta med Hans Ek och SON för en kommande skiva. Det är delar av detta material som också kommer att ges i konsertform.

Artikelbild

| Välmatat. Nu har programmet för säsongen 2017/2018 med Norrköpings symfoniorkester släppts.

– Vi har ett nära samarbete med Hans Ek, nu senast med Bowie-konserten. Han är väldigt skicklig på att länka ihop populärmusik med orkestern.

Under säsongen kommer en hel del välkända ansikten att återkomma – både vad gäller dirigenter och solister. Exempelvis är dirigenterna Ola Rudner och danske Christian Kluxen återinbjudna: dessutom återkommer mångåriga samarbetspartners som Stefan Solyom och Michail Jurowski. På solistsidan framträder pianisten Ronald Brautigam i en pianokonsert av Mozart, ett annat bekant namn är violinisten Johan Dalene (från Norrköping). Men här finns också nya bekantskaper för Norrköpingspubliken: under säsongen kommer bland andra cellisten Gabriel Schwabe samt den isländske pianisten Víkingur Ólafsson att gästa SON.

För alla älskare av den ryske tonsättaren Dmitrij Sjostakovitjs musik finns en del att hämta under denna säsong.

– Orkestern kommer att framföra Sjostakovitjs 6:e samt 15:e symfoni vid två olika tillfällen. Förutom det kommer violinkonsert nr 1 att spelas med Simone Lamsma som solist och på premiärkonserten den 1:e september framförs cellokonsert nr 1, informerar Agneta Lindmark Thomas.

Artikelbild

| Bekant. Simone Lamsma kan man se i Sjostakovitjs första violinkonsert.

Dessutom högtidlighålls två jubiléer under säsongen: i höst kommer 100-årsfirandet av Finlands självständighet att lyftas med Sibelius första och andra symfoni samt en kammarkonsert på självständighetsdagen som infaller den 6 december. Dessutom är det nästa år 100 år sedan som Leonard Bernstein föddes och även detta ska uppmärksammas.

– De här två jubiléerna sticker ut och märks i årets program. När det gäller Bernstein är det första gången vi spelar hela ”Candide”, det blir en helafton med bland andra sopranen Susanna Andersson som Kunigunda. Men vi kommer förutom det också att ha en kväll med olika verk av Bernstein, bland annat ur West side story, berättar Agneta Lindmark Thomas.

Artikelbild

| Pianist. Víkingur Ólafsson blir en ny bekantskap för publiken.

Det blir också flera julkonserter, här märks Bachs juloratorium med sångare och körer samt en fartfylld version av Nötknäpparen av Tjajkovskij där det ingår streetdansare. Det kommer också att finnas plats för barnen: bland annat med nyskriven musik av Christoffer Nobin i konserten ”Nasse hittar en stol”, byggd på Sven Nordqvists saga.

Programmet finns i sin helhet på SON:s hemsida samt som tryckt folder.