– Jag har gjort sommarmusikalerna i Gubbens trädgård. Allt är så bundet till att göra sommar- eller julprojekt. Vi ska göra en julshow – men jag känner: Vad är det som kommer däremellan? säger Marcus Fyrberg, 23.

– Det finns ju halloween, och det är roligt! Så fick jag för mig att jag skulle skriva en spökmusikal.

Allt från sång och dansnummer till nervkittlande entréer med läskiga figurer utlovas.

Artikelbild

| Spelar spöke. Marcus Fyrberg spelar det snällaste spöket Tjoan.

Marcus Fyrberg har skrivit musikalen själv, valt låtar som han skrivit nya texter till och skrivit en handling till en föreställning som blir drygt en timme, lagom lång för att barn ska orka med det.

Musikalen vänder sig till hela familjen.

– Jag tror att en fyra-femåring skulle tycka att det är lika roligt som en åtta-nioåring.

Den är inte jätteläskig?

– Nej, snarare tvärtom. Den är mer rolig. Den handlar om två barn som kommer och ringer på i det här spökslottet, där det bor tre snälla spöken. Och så finns det ett elakt spöke som styr och som tycker att de här snälla är en skam för spökfamiljen, säger Marcus Fyrberg.

Barnen som kommer till huset för bus eller godis och hamnar bland spökena spelas av Adnan Music som också medverkade i "Ronja Rövardotter" på Kråkholmen, och Monna Orraryd som har en huvudroll i årets julkalender i tv.

Marcus Fyrberg spelar själv det snällaste spöket Tjoan, som pratar östgötska. Övriga medverkande är Marthina Sjöström, Jaana Salo och så Jakob Sjöberg som ska spela det elaka spöket.

Premiär är det den 20 oktober. Det blir totalt sex föreställningar.

Det är första gången det spelas musikal på Hemgårdens scen. Lokalen, som har fin akustik, används mest av körer och för möten. Nu är hög tid att den fina röda ridån och scenen bakom kommer till användning. Scenografin kommer bland annat att bestå av porten till spökslottet och utomhusmiljö med parkbänkar.

– Jag ska sy dräkterna också, säger Marcus Fyrberg och tänker sig vita kläder med kanske remsor som hänger.

Julshow blir det också framöver som sagt: på Stadsvakten tillsammans med Carina Perenkranz som Marcus Fyrberg ofta samarbetar med.

Under sommaren har Marcus Fyrberg spelat både musikal i Gubbens trädgård och gjort rolen som Mattis i "Ronja Rövardotter".