På fredagen presenterar SON programmet för säsongen 2018-2019 i De Geerhallen. Den relativt nye konstnärlige chefen Henrik Marmén finns på plats tillsammans med Agneta Lindmark Thomas, kommunikationschef. Dessutom är två av säsongens solister närvarande: harpisten Delphine Constantin Reznik samt trumpetaren Filip Draglund som också framför varsitt stycke under pressträffen.

– Vi vill presentera programmet och framförallt några förändringar i utbudet . Dels öppnar vi upp en helt ny abonnemangsserie till Linköping som vi kallar "kortklassiker". Det rör sig om entimmeskonserter utan paus som kommer sex onsdagar, berättar Henrik Marmén.

– Det blir ett nytt sätt att gå på konsert, man kan slinka in efter jobbet eller kanske inlkeda en utekväll med en konsert.

Artikelbild

| Harpisten Delphine Constantin Reznik framförde ett stycke av Elias Pharish Alvars.

Den andra nyheten är ett samarbete med partnern i Scenkonstbolaget i Östergötland Östgötateatern.

– Vi sätter upp ett egendomligt verk som heter "De gifta på Eiffeltornet" skriven av den franska gruppen "Les six" under mellankrigstiden. Det är en surrealistisk historia om en galen bröllopsfest med skådisar, cirkusartister och orkester, säger Henrik Marmén som upplyser att denna sätts upp i slutet på oktober.

I övrigt fortsätter man arbetet med att lyfta orkestern till yttersta toppnivå.

– Det finns en bred enighet bland musikerna att för att uppnå detta är det bra att spela mycket wienklassisk musik, därför kommer vi att bjuda på en hel del Haydn, Mozart och Beethoven under hösten. Vi kommer också att gå vidare till att framföra Brahms samtliga fyra symfonier. Klangmässigt är det en bra resa för orkestern, tror Henrik Marmén som tillägger att det andra spåret för orkestern är nyskriven musik.

Artikelbild

| Agneta Lindmark Thomas och Henrik Marmén presenterade säsongen.

– Det finns flera beställningsverk på programmet som blir uruppföranden, bland annat ett verk av Britta Byström.

Agneta Lindmark Thomas avslöjar att man för första gången har en "artist of residence", nämligen unge Johan Dalene.

Artikelbild

| Filip Draglund framförde ett utdrag ur Benjamin Staerns "Surprise!"

– Han kommer att framträda vid fyra tillfällen under året, berättar Agneta Lindmark Thomas som också kan upplysa om att barn- och ungdomsverksamheten fortsätter med oförminskad ambition.

– Vi kommer att göra många viktiga samarbeten med bland annat De Geers avgångsklass och det blir julkonsert och en barnkonsert med Jojje Wadenius.

Artikelbild

Sammanfattningsvis alltså både nytt och beprövat kommande säsong för Norrköpings symfoniorkester.

Fotnot: samtliga programpunkter finns på SON:s hemsida