Robotar i äldrevården.

Det låter kanske som ren science fiction men faktum är att ämnet blivit aktuellt på senare år.

Det finns flera företag här i Sverige som tagit fram robotar som på olika sätt stöttar de äldre i vardagen, men landet som kanske kommit allra längst med robotteknik inom äldreomsorgen är Japan.

Artikelbild

| Smarta idéer. Andreas Nilsson, samlingskoordinator på Arbetets museum, menar att det finns mycket att lära av japanerna.

Där finns robotar som leder gymnastik och är sällskap för dementa, men också andra tekniska innovationer som sensorer som förebygger fallolyckor och robotbälten som ger mer kraft till vårdpersonal vid tunga lyft.

Journalisten Said Karlsson har tillsammans med representanter för Arbetets museum dokumenterat hur robottekniken används inom äldreomsorgen i Japan och presenterar nu arbetet i en fotoutställning kallad Kaigo Robotto – robotar i japansk äldrevård – på Arbetets museum.

– Vi har besökt olika äldreboenden men även fabriker där de här robotarna tillverkas. Vi har pratat med uppfinnaren till en av robotarna och anställda på hemmen och även boende på hem där de använder den här tekniken. Tanken är väl att ge en helhetsbild. Flera olika perspektiv, säger Said som är uppvuxen i Norrköping men som bott och arbetat i Japan till och från de senaste tio åren.

– Jag åkte dit mest av nyfikenhet och när jag väl var där så kände jag att oj, det här var ett väldigt trevligt ställe. Det är mycket som är väldigt bra med att leva och bo i Japan. Sedan var det en intressant jobbmöjlighet att skriva och berätta om Japan som är ett stort intresse.

Artikelbild

| Premiär på lördag. Utställningen Kaigo Robotto går att ta del av på Arbetets museum från och med lördag.

Hur känns det att komma hem till Norrköping och visa upp ditt arbete på det här sättet nu då?

– Det är ju jätteroligt verkligen. Det är min första riktiga soloutställning. Sedan är det mest en slump att det råkar vara i min gamla hemstad Norrköping.

Artikelbild

Enligt Said har det var en lärorik och intressant resa att följa hur japanerna använder sig av robottekniken och han hoppas att bilderna ska kunna fungera lite som en ögonöppnare för besökarna.

– Det som vi sett när vi tittat på det här ämnet är det inte att så robotarna ska ta någons jobb utan det handlar mer om att tekniken kan bidra till en bättre tillvaro, både för de som jobbar och de som bor på de här hemmen. Jag hoppas att det här kanske kan göra att folk får en lite mer nyanserad bild, att det inte bara är någon slags dystopisk framtid det handlar om. Det finns många olika sätt att använda teknik på.