I ”Magnus Bard möter EWK”, med vernissage i dag, lördag, visas flera decenniers produktion med bilder från såväl svensk press som stora internationella utställningar.

– Jag ser som min uppgift att väcka läsarens intresse för politik. En fungerande demokrati är beroende av engagerade och upplysta medborgare. Med min teckningar försöker jag, med olika knep, att engagera till ställningstaganden, säger Magnus Bard.

Magnus Bard har ställt ut på museet tidigare och tilldelades EWK-priset 2012.

Artikelbild

| Speglar vår tid. Satirtecknaren Magnus Bard ställer ut på EWK-museet, som är en del av Arbetets museum.

– Magnus var med i vår allra första utställning när EWK-museet öppnade 2009. Sedan dess har jag haft privilegiet att arbeta med Magnus i många sammanhang, såväl svenska som internationella. Förutom att han är en briljant tecknare så är han en enastående ödmjuk, varm och intelligent person som alltid kan överraska mig med helt nya tolkningar på saker jag självklart tror att jag har stenkoll på. Med Magnus skrattar och tänker jag. Hela tiden, säger Carina Milde, intendent på EWK-museet.

Magnus Bard, ursprungligen från Vindeln i Västerbotten, var mellan 1998 och 2015 fast anställd som tecknare på Dagens Nyheters ledarredaktion. Idag anlitas han av DN som frilansare. Han arbetar även för Kommunalarbetarens ledarsidor.

När han anställdes av DN var han ärlig och berättade att han inte är liberal. Samarbetet har fungerat bra ändå.

– De är i ordets rätta bemärkelse liberala, och låter mig hållas.

Artikelbild

I ett bildspel kan man se hur Bards teckningar växer fram. Taggtråd över Medelhavet, en kinesisk stridsvagn vid OS.

Modeindustrins miljöförstöring, vid fabrikerna i Indien, illustrerar Bard med en neongrön flod av färg som rinner från teckningen ner på golvet i utställningslokalen.

Artikelbild

Åkesson. "Titta, nolltolerans". SD är ett rött skynke för Bard.

Andra bilder visar Putin som en ringlande orm och Trump som en orange morot på Freuds soffa. Här finns också samhällskommentarer om Me too och mobiltelefoner som stjäl föräldrafokus.

I Bards bildvärld ingår förstås också svensk politik. Vilka politiker är då roligast att rita, nu när det är valår? Jo, de med makt, som Löfven, säger Bard. M-ledaren Ulf Kristersson kommer också att vara intressant.

Artikelbild

Gränsen. Döden på Medelhavet.

– När jag själv får välja ägnar jag mig mest åt inrikespolitik. Det är där jag kan påverka mest, säger Magnus Bard.

– Sverigedemokraterna är ett rött skynke för mig. Det allra viktigaste för mig är att värna demokrati, och det är det jag tänker att jag gör när jag försöker klä av Åkesson och hans parti.