Tomten har verkligen bekymmer hemma på Nordpolen. Tiden räcker inte till för alla julförberedelser. Tomten funderar till och med på att börja dela ut klapparna redan på sommaren för att ge sig själv en rimlig chans att hinna med.

Samtidigt går de fyra nissarna Nysan, Mössan, Klockan och Sovan omkring sysslolösa och frustrerade – tills de griper in och tar itu med julklappsjobbet.

– Det handlar lite om att man ska låta med barnen i förberedelserna, för de vill ju hjälpa till. Tomten står för vuxenvärlden, där man gör allting själv. Men det som händer är att paketen försvinner och det vill man ju inte vara med om i julstressen, säger Marcus Fyrberg som skrivit manus och musik.

Artikelbild

Redan erfaren. Filippa Kronér är ung, men inte oerfaren. Hon har tagit steget från rollen som Emils lillasyster Ida till tomtenisse.

Han har tidigare arbetat med Chopp Event, men har även gjort en rad andra produktioner, så som den efterfrågade skolföreställningen ”Se mig” och "Hej mitt vinterland" tillsammans med Norrköpings Symfoniorkester.

Igår hade julsagan premiär i en av de röda stugorna vid Färgargården.

– Det är en spelplats som passar fint för en tomtesaga, och det blir mysigt med levande värmeljus och lyktor. Det blir lite gammeldags och en varm stämning, säger Carina Perenkranz när vi träffas under torsdagens repetioner.

– Vi behöver inte precis någon garderob heller, tillägger hon med ett leende.

Artikelbild

Sönderstressad. Tomten, spelad av Roger Melin, tycker att han har ett stressigt och otacksamt jobb, eftersom barn inte ens säger "tack" numera.

Det är lite kallt i lokalen, men värmen kommer säkert när lokalen fylls av barn (tänkt från från tre år), föräldrar och mor- och farföräldrar. Att ta med en filt kan annars rekommenderas för den frusne. Totalt spelas nio föreställningar under adventshelgerna. Då hålls även en julmarknad, där självaste tomten finns på plats.