krönika Det måste bli en kvinna på tronen, en bra inledning på Netflix svenska produktionskatalog och påsken är som gjord för att "bingea".

Jag har inte läst boken det ska jag medge direkt. Jag läser väldigt lite kriminalromaner. Och jag gillar verkligen att Netflix satsar på svenska originalproduktioner men jag har så blandade känslor för "Quicksand/Störst av allt". De unga skådespelarna är bra men de som spelar advokater och åklagare verkar ha fått regi av någon som aldrig befunnit sig i ett svenskt rättsväsende. En åklagare som sensuellt halvviskar fram anklagelser? Och karaktärsvittnen har vi inte i svenska rättegångar.

Jag gillar att storyn - likt en Noir-film - berättas i återblickar även om det förtog spänningen. Det jag ogillar är att jag i de första avsnitten satt med känslan att Maja var naiv som inte såg hur obehagligt Sebastian betedde sig. Jag vill inte lägga någon skuld på offer.

Att han dyker upp i Frankrike och på hennes skola är obehagligt stalkingbeteende. Som tittare får vi aldrig ens signalen att hon reflekterar över det.

Kanske hade serien kunnat utforska deras relation lite mer om man gjort tio istället för sex avsnitt. För även om den baseras på en kriminalroman så är det ingen lösa-brott-berättelse. Det är ett relationsdrama.

Lite tråkigt är det förstås att det bara finns två färgade karaktärer. Den ena är en galen knarklangare och den andra spelas av William Spetz - som gör ett skapligt jobb även om han inte är helt trovärdig som arabisktalande Stockholmare.

På det hela taget är det dock en bra serie. Och jag hoppas att Netflix satsar på mer svenskt originalmaterial.

"Gifta vid första ögonkastet" är slut för den här gången. Som man kunde utlösa av slutvinjetten söker de redan deltagare till nästa säsong. Jag tror att många sökanden är nyckeln till bra matchningar. Matchningarna i år var bättre än tidigare säsonger och att Miha och Niklas fortsätter leva tillsammans är jag övertygad om. Miha måste bara våga erkänna sin förtjusning för jordnötssmörsmackor och Niklas intressera sig lite för hennes intressen så kommer det att bli bra. De andra paren tror jag har lärt sig något om sig själva och vad de söker - och hur mycket barnen får vara involverade i partnervalen.

På måndag släpper HBO Nordic första avsnittet av sista säsongen av Game of Thrones. En mer efterlängtad (och hypad) säsongspremiär får man leta efter. Lite synd är det att det bara är sex avsnitt i sista säsongen men förhoppningsvis är avsnitten så bra att man känner att det räcker. Jag tror fortfarande att det kommer att sluta med en av systrarna Stark på järntronen.

Nästa vecka är det påsk och på onsdagen släpper SVT-play hela Milleniumserien. Filmserien är omklippt till sex avsnitt och är totalt 90 minuter längre än filmerna och bjuder på lite mer fördjupning av karaktärerna. Perfekt läge att "bingea" Lisbeth Salander under ledigheten.

När påsken är över och det är en vanlig tisdag igen har "Gentleman Jack" premiär på HBO Nordic. Det är en verklighetsbaserad serie som utspelar sig på 1830-talet och handlar om en engelsk kvinna som efter några år utomlands återvänder hem och vill få sitt gods och sina affärer att blomstra - och hitta sig en fru.