Nyårspromenaden är ett uppskattat evenemang i Norrköping som varje år lockar uppåt 40 000 besökare. Under årets vandring får besökarna tillfälle att se en prisad eldshow på Tyska torget framförd av Norrköpingsbaserade PyromaniArt.

– Det är första gången vi deltar under nyårspromenaden och det ska bli jätteroligt att uppträda på Tyska torget som vi haft som scen förut, bland annat under 2017 års Kulturnatt, säger Stina Gustafsson, en av eldartisterna men också ordförande i föreningen PyromaniArt.

Hur var det då med det här med "prisad eldshow"? Jo, de vann nämligen den internationella tävlingen "Fire Artist Worldcup" så sent som i februari i år.

Artikelbild

| PyromaniArt: Från vänster Stina Gustafsson, Emil Kumlin, Elsa Näslund och Linda Johansson.

– Det är en tävling som anordnas av eldartister i Tallin där de bjuder in eldkonstnärer från hela världen till ett VM i eldkonst. Det är lite olika grenar och kategorier; vi vann i gruppkategorin, berättar Stina Gustafsson som tillägger att det i övrigt bara var en svensk representant på plats.

– Jag vet inte hur representativ tävlingen är men vi åkte över och vann, det var roligt.

Det är just vinnarbidraget de kommer att framföra under Nyårsvandringen.

– På tävlingen får man ett tema: i år var det "Faith, trust and fairy dust" och utifrån det ska man skapa en föreställning på 10 minuter med max fyra medlemmar vilket är perfekt för oss eftersom vi är just fyra, säger Stina Gustafsson.

Artikelbild

| Stina Gustafsson i vinnarföreställningen.

– Vår eldshow innehåller tre älvor samt en magisk figur eller ledsagare, det är lite fritt för tolkning. Vi utgår ifrån en tänkt skog i en magisk värld i föreställningen.

PyromaniArt är alltså en Norrköpingsgrupp men flera av medlemmarna har cirkusutbildningar i både Moskva och Beijing bakom sig.

– Gruppen startades av Emil Kumlin och Linda Johansson och de var mina lärare när jag var med i dåvarande Norsholms ungdomscirkus (nu Norrköpings ungdomscirkus förf. anm.). PyromaniArt har varit verksam i mer än tio år, berättar Stina Gustafsson som tillägger att medlemmarna inte bara är eldartister.

– Alla har ju gått cirkusutbildningar och sysslar med exempelvis luftakrobatik och jonglering också.

PyromaniArt består idag av: Linda Johansson, Emil Kumlin, Elsa Näslund samt Stina Gustafsson. Nyårspromenaden utgår från Grytstorget på eftermiddagen den 31 december och avslutas vid Tyska torget.

Folkbladet har tidigare berättat att årets nyårstalare blir filmkollektivet Crazy Pictures. Arrangör för Nyårsvandringen är Upplev Norrköping.