Kulturnatten arrangerades för första gången 1986 – då i något mindre skala än vad evenemanget kommit att växa till sedan dess. Men redan då var tanken att föreningar, kulturaktörer och privatpersoner skulle få chansen att bidra till en sjudande dag med kultur i alla dess former i centrum.

Nu är det alltså dags igen: den 32:a Kulturnatten står för dörren och som vanligt är det ett digert arbete att mejsla fram en rutt genom aktiviteterna enbart på grund av överdådet.

– Det är ungefär lika många programpunkter som förra året: 400 stycken, berättar Sandra Sandborg Johansen som tillägger att det naturligtvis är skillnader i de enskilda delarna.

Artikelbild

| Samordnare för Kulturnatten är Sandra Sandborg Johansen.

– En nyhet som sker i staden på lördag som kanske inte har med kultur att göra men som kommer att märkas är Östgötamaran som kommer att springas från förmiddagen fram till 16-17 då man går i mål vid Tyska torget.

En nyhet som Sandra Sandborg Johansen själv ska försöka att se är ett inslag som äger rum på Norra Grytsgatan bakom Cnema.

– Det är Elsa Näslund som kommer att köra luftakrobatik där ljuskronorna hänger i vanliga fall, säger Sandra Sandborg Johansen som också nämner att satsningen på barn fortsätter även i år.

– På Stadsbiblioteket blir det barnens kulturdag på förmiddagen vilket man började med förra året. Sedan kommer Symfoniorkestern att köra barnsing-a-long men också operasing-a-long på Louis De Geer under dagen.

I övrigt är det som vanligt späckat med musik på Knäppingsborg där det under kvällen kommer att ske 22 spelningar på fyra scener, på Antikvariatet blir det en mängd musikinslag men också andra programpunkter; sedan sker naturligtvis en mängd saker på muséerna och gallerierna i staden och i Värmekyrkan uppträder tre klassiska Norrköpingsband (Northern UpBeat, Benny & the Bangers samt 23 Till) under kvällen bland mycket mycket annat. Fullständigt program finns på Let’s Create Norrköpings hemsida (letscreate.norrkoping.se).

Hur många människor brukar röra sig i staden under Kulturnatten?

– Det är ju väldigt svårt att säga men enligt de gamla siffrorna rör det sig om mellan 35 000 och 50 000 människor. Sedan är frågan om inte rekordet slogs förra året då det var väldigt mycket folk i rörelse, bedömer Sandra Sandborg Johansen.

Nu återstår att hoppas att vädergudarna har ett gott öga till Norrköpings kulturliv – åtminstone på lördag.