Helena Andersson driver konstnärshandeln Gredelin på Hospitalsgatan i Norrköping, ett av två företag som även finns under namnet Art in Action. Hon har börjat med att upplåta ett skyltfönster åt konstnärer.

Under perioden den 11 till den 30 mars är det krögaren och numera konstnären Peter Ölander som ställer ut sina akrylmålningar där.

Motiven är naivistiska, interiörer från kök och restauranger.

Artikelbild

| "Den goda måltiden".

”En glad konst”, som Peter Ölander säger själv, med kockar, hus och mat, i glada färger. Målningar som många vill ha i sina kök.

– Jag kallar det för en glad konst, för jag har hela tiden färger som gör att du inte blir tungsint, säger Peter Ölander.

Peter Ölander, 81, är en välkänd kock och krögare i Norrköping, med bland annat Peter´s Steakhouse, som han startade 1966 och hade i 18 år, på Trädgårdsgatan, och President Hotel som han drev tillsammans med sina döttrar.

Han har också varit professionell handbollsspelare och kock åt det svenska fotbollslandslaget under tre VM: 1970, 1974 och 1978.

Artikelbild

| Finsmakaren.

Det har blivit många resor, varav flera jobbresor, genom åren, till Frankrike, Spanien, USA och Sri Lanka. Ölander har också varit fransk konsul.

Konstintresset fick han genom familjen, fadern var disponent för Tuppens lakansväv och god vän med konstsamlaren Dani Liebenfeld, gudfar till Peter Ölander.

Artikelbild

| Peter Ölander börjar alltid måla uppe i vänster hörn.

Det var när Peter Ölander avslutat sin krögarkarriär som han på allvar började måla.

– År 2000 sålde vi President. Då tänkte jag: Nu börjar jag måla, och nu börjar jag spela min trumpet ordentligt, säger Peter Ölander som också ägnar sig åt jazzmusik, vilket även syns i några målningar.

Artikelbild

| Peter Ölander ställer ut glad konst i skyltfönstret.

I varje målning finns också hans lilla vita hund Chico med på ett hörn.

– Där har du "Den goda måltiden, det är livet", "Le bon repas, c´est la vie", visar Peter Ölander på en målning i skyltfönstret.

I en annan målning står en herre i mustasch bakom kocken och tittar förväntansfullt på den röda hummer som ligger på bordet.

– Det där är Finsmakaren, säger Peter Ölander.

– Den här, den är osäljbar. Det är det svenska fritidsköket, säger han om en tredje tavla, med uppsluppet svenskt naket båtliv i skärgården, med en segelbåt och en grill på klipporna.

Peter Ölander, som har en liten ateljé hemma i Lindö, har tidigare ställt ut på Bokgalleriet och på pop up-galleriet Joviale.