I inledningen av bioaktuella "Tills Frank skiljer oss åt" står läraren Vera (Liv Mjönes), ivrigt påhejad av en kanske inte helt superskarp livscoach, i en skidbacke och friar till den relativt nye bekantskapen Carl-Johan (Peter Magnusson).

När hennes före detta och mycket drömmige kollega Frank (Erik Johansson) dyker upp i samma backe bara några minuter senare är Vera inte bara förlovad med en kille som hon egentligen knappt känner, utan också snart på dejt med Frank. Samt indragen i en eskalerande härva av vita lögner.

Skapar ångest

Artikelbild

| "Det är så härligt med romantiska komedier, i verkliga livet är det ju alltid så struligt med relationer så det är en väldigt härlig värld att befinna sig i en liten stund", säger Erik Johansson.

Peter Magnusson känner igen sig i filmens tematik som har med modern dejtingkultur och alltför många valmöjligheter att göra.

Det är något knasigt med det och jag tror att det skapar ångest, som kanske egentligen inte handlar om vad man väljer utan det som man tvingas välja bort. Man är alltid rädd att förlora något, vilket är girigt och kontraproduktivt.

Erik Johansson håller med och tar dejtingappen Tinder som exempel.

Checklistan har blivit så lång, jag kan uppleva att folk runt omkring mig har lite för mycket tankar om hur allt ska vara och det gör att de inte kan bestämma sig.
Artikelbild

| "Vera är en jagsvag person som har lätt för att säga ja och svårt att säga nej. Det var roligt att spela en sådan person", säger Liv Mjönes om sin rollfigur i "Tills Frank skiljer oss åt". Pressbild.

Till skillnad från i "Sommaren med Göran", som fick premiär 2009 och som också inleddes med ett frieri, är det denna gång en tjej som står för friandet. Peter Magnusson säger att genusvalet på ett sätt kanske kan skildra att det hänt en del under de tio år som gått.

Jag har flera kompispar där tjejen har friat, så kan det vara ibland. Man behöver inte göra någon jättegrej av det, men det känns kanske lite roligare om en tjej gör det.

TT: Skulle du vilja bli friad till?

Gud ja! Så att det händer någon gång. Men hon måste fråga min mamma om lov först.

Perfekt eskapism

Romantiska komedier, konstaterar alla tre, är perfekt eskapism eftersom de är så mänskliga.

Att se folk klanta till det i kärlek gör att man kan känna sig mindre ensam. Om man är en klantig person, säger Liv Mjönes.
Det är ju en fix. I romantiska komedier så löser det sig ju oftast på ett härligt och enkelt sätt. Man gillar att se det för i verkliga livet så kanske det inte löser sig riktigt så lätt, säger Erik Johansson.

TT: Vad har ni själva lärt er när det gäller kärlek och relationer genom livet?

Det låter kanske lite klyschigt men att vara ärlig är bra, säger Peter Magnusson.

Liv Mjönes fyller i:

Jag har ju haft samma kille i 16 år men innan dess var jag en evig singel som aldrig trodde att jag skulle träffa någon. Lustigt nog lever det där fortfarande kvar i hjärtat, så jag blir lite paff ibland när folk frågar mig om relationsråd, haha.
Men vad säger du när folk frågar, frågar Erik Johansson och vänder sig till sin motspelare.
Att man ska satsa på någon som det är tryggt och skönt och roligt med.