Jordtimmen Norrköpings kommun satsade hårt på firandet av "Jordtimmen" (eller Earth hour som evenemanget heter på engelska) under lördagen. Kärnan i evenemanget är att under en timme på lördagskvällen - i vår tidszon mellan halv nio och halv tio - släcka ner så mycket belysning och elanvändning som möjligt. Myndigheter, företag, föreningar och privatpersoner i ungefär 180 länder sägs ha deltagit i Jordtimmen i går.

Enligt arrangörerna (utöver Norrköpings kommun ingår Svenska kyrkan, Hyresbostäder, Studiefrämjandet, Länsförsäkringar, Artister för miljön, Arbetets museum, NP33, Elite Grand hotel och Fossilfritt Sverige i arrangörskretsen) är syftet med manifestationen att "inspirera till ett ökat engagemang."

I Norrköping började programmet redan klockan 11 på lördagsförmiddagen. I Laxholmskällaren spelade Jojje Wadenius barnlåtar på förmiddagen. Jojje Wadenius återkom senare på kvällen i en gratiskonsert i Olai kyrka tillsammans med Lisa Miskovsky, Frida Öhrn, Edo Bumba och Janne Schaffer. I kyrkan visades också en utställning med konst som skapats av elever från Bråviksskolan. Arbetets museum ordnade guidade visningar av utställningen "Framtidsland"

Artikelbild

På vernissage. Inger och Lasse Åberg var på plats på NP33.

Folkbladet besökte några av evenemangen. Första stoppet blev vid Arbetets museum där det arrangerades en "cykelhelg" där de som var hugade fick prova på elcyklar eller varför inte någon av de specialcyklar som medarbetare från Cykelfabriken visade upp? I Cykelfrämjandets stånd stod Curt Carlsson från Söderköping och visade några av de tävlingscyklar som han annars ställer ut i sitt eget cykelmuseum vid Hagatorget i Söderköping.

Curt började cykla 30-årsåldern och har bland annat en sjunde plats i VM för oldboys på meritlistan. Under sin aktiva tid som cyklist under åren 1975 - 1993 så tävlade Curt för Norrköpingsklubben Antilopen.

En förkyld Reidar Svedahl - kommunalråd för Liberalerna i Norrköping - kom på cykel och parkerade vid Cykelfrämjandet.

– Vi har långt kvar tills Norrköping är en cykelstad. Det borde inte vara så svårt att ändra på. Redan som det är idag så är det ju väldigt "nära" till det mesta i Norrköping. Vi vill också att det ska vara lätt för människor som vill använda cykeln för lite längre sträckor - mellan till exempel Skärblacka och Norrköping - att cykla under säkra förhållanden, sa Svedahl.

Artikelbild

Snuvig. Reidar Svedahl (L) talade om cykelstaden.

På galleriet NP33 pågick flera aktiviteter. Dels föreläste klimatexperterna Pär Holmgren, Länsförsäkringar och Svante Axelsson, Fossilfritt Sverige om miljö och klimat.

Dels var det vernissage (premiär) för Inger och Lasse Åbergs gemensamma utställning av broderier, grafiska blad, litografier och vävar. Utställningen invigdes av kommunstyrelsens ordförande i Norrköping Lars Stjernkvist (S). Han knöt an till Amos Oz ord i boken "Hur man botar en fanatiker".

Artikelbild

Eget museum. Curt Carlsson vid en cykel han tävlat med.

– Fanatiker har ingen humor. Det är därför de är så trist farliga och distanslösa. Den som inte ser den varma humorn i Inger och Lasse Åbergs konstverk är därför sannolikt en fanatiker, sa Lars Stjernkvist.