Ruth Bader Ginsburg kanske inte är speciellt känd i Sverige, inte än i alla fall. Men i USA är hon så välkänd att hon blivit ett fenomen i sociala medier. Så pass att hon kallas ”The Notorious RBG” efter hiphop-stjärnan Notorious B.I.G. Bader Ginsburg är ledamot/jurist i högsta domstolen i USA. Som andra kvinna någonsin blev hon invald efter nominering av Bill Clinton.

Regissörerna Cohen och West fokuserar på historiken och Ginsburgs faktiska betydelse för amerikanska kvinnor. Från en enkel bakgrund lyckades Ruth ta sig till Harvard Law School, en mycket ovanlig bedrift på hennes tid. Trots, eller kanske på grund av, förlusten av den mor hon stod nära kämpade Ginsburg vidare med sina åtaganden. Under studietiden tog hon både hand om ett barn och maken som var sjuk i cancer. Ruth Bader Ginsburg växte upp i ett samhälle där hennes professor påpekade för kvinnorna att de tagit männens plats på utbildningen. Juristfirmor som alldeles oavsett inte gav jobb till kvinnliga advokater. Men Ginsburg drevs av starkare krafter och tog andra vägar. Hela tiden hade hon siktet inställd på att anta sig fall av diskriminering mellan könen som kunde ta sig hela vägen till högsta domstolen. Det var hennes sätt att ihärdigt driva fram jämställdheten i kvinnors vardag.

”RBG” är historien om den tysta, trägna kampens mästare. Kvinnan som av alla beskrivs som återhållsam, tystlåten, tillbakadragen har blivit en mycket viktig figur för jämställdheten. Hennes personliga egenskaper har heller inte stoppat henne från att ständigt strida för förnuftet och allas rätt i samhället.